Kan jag träna mig fri från vinterdepression?

Det är mörkt och jag känner mig deppig och utan energi. Kan jag använda träning för att peppa mig själv lite?

Två kvinnor springer i snön, vinter

Det allra bästa du kan göra för dig själv under den mörka tiden är att gå en rask promenad eller snöra på dig löparskorna mitt på dagen då ljuset är som starkast, eller på morgonen så att du kickstartar dagen med lite ljus. Bristen på dagsljus är nämligen den största boven när det gäller din energinivå.

Men trots att ljuset är viktigare än din träning när det gäller vinterdepression kan du behöva träningen för att peppa dig lite. Träning sätter fart på produktionen av det naturliga lyckoämnet i hjärnan, serotonin, och stimulerar hormoner som endorfiner
och adrenalin. Ämnena motverkar sömnhormonet melatonin och gör dig på bättre humör. Det finns dock ännu inga bevis för att du kan få bukt med vinterdepressionen enbart med träning.

LÄS OCKSÅ: Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Hoppa gärna i löpar- eller promenad­skorna tillsammans med andra. Det gör livet lite roligare och utmanar ditt vemod och din sinnesstämning.

Så väljer du rätt par vinterlöpartights

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background