Så tränar du med gymnastikringar

Gymmet är fullt av redskap och genom att pröva krafterna med flera olika slags redskap kan din träning bli både bättre och roligare. Här guidar vi dig till gymnastikringarna.

Kvinna med gymnastikringar

Ringarna kan vara av antingen trä eller plast. Många föredrar trä eftersom det är skönare för händerna. Trä tål också en tyngre viktbelastning.

© Foto: iStock

Romerska ringar är ett gammalt gymnastikredskap som tack vare utbredningen av crossfit och calisthenics har fått en renässans på gymmen. De justerbara remmarna gör att ringarna kan ställas in i höjdled och därmed användas till många övningar för främst överkroppen. Du kan t.ex. använda dem till vanliga kroppsviktsövningar som armhävningar, pull-ups och dips.

Du kommer märka att ringarna är rätt instabila, vilket gör träningen ännu mer utmanande och många muskler aktiveras samtidigt för att stabilisera kroppen. På sikt kan du börja leka med lite mer avancerade gymnastiska övningar, t.ex. back lever och front lever.

Testa dessa övningar

Dips

Bröst- och tricepsövningen dips blir extra krävande om du utför den i gymnastikringarna. Häv dig först upp i ringarna så att armarna blir raka och hamnar nära kroppen. Sänk dig sedan långsamt ned genom att böja i armbågarna. Gå så långt ned som din rörlighet tillåter innan du pressar dig upp igen. ### L-sit

Den här övningen stärker främst dina magmuskler. Häv dig upp i gymnastikringarna så att armarna blir raka och hamnar nära kroppen. Lyft dina sträckta ben upp till vågrätt så att din kropp bildar ett ”L”. Håll denna position så länge som möjligt innan du sänker benen långsamt igen. Fokusera på att hålla benen sträckta och ihop hela tiden.

Visste du att...

... ringar är en av de sex grenar som det tävlas i när det gäller manlig (men inte kvinnlig) gymnastik? Ringar har utan avbrott funnits med på det olympiska programmet ända sedan OS 1924. Gymnasten utför bl.a. handstående och andra statiska positioner i ringarna. Avslutningen sker med ett avancerat hopp med bakåtvolt och ev. också skruv innan gymnasten landar så stabilt som möjligt på fötterna.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 1/2022