Hitta rätt utrustning för hemmaträning

Få svar på dina frågor angående utrustning för hemmautrustning av I FORMs träningsexpert.

Fråga:

Vad ska man tänka på när man köper utrustning?

Svar:

Det beror på vilka behov du har. I princip kan man säga att du får vad du betalar för. Utrustning av hög kvalitet som klarar många års hårt slit kan inte produceras billigt.

Prova utrustningen innan du bestämmer dig. De flesta specialaffärer har maskiner stående för just detta. Om ni är flera som ska dela är det viktigt att alla provar.

Vad ska man kontrollera? Att alla rörliga delar rör sig smidigt utan motstånd eller gnissel.

Kontrollera också att delarna är väl avskärmade. Detta minskar risken för att du ska råka ut för obehagliga överraskningar när du väl sätter igång träningen. Att du kan ta dig ur maskinen utan att vrida axeln ur led är ett baskrav.

Spelar det någon roll hur jag bor?

Ja! Det är stor skillnad på att bo i lägenhet jämfört med hus - både när det gäller utrymme och buller.

Börja med att se över din bostad. Har du ett ledigt rum till maskinen eller måste den klämmas in i ett hörn i köket? Mät den yta din utrustning ska få plats på: Du behöver dubbelt så stor plats som maskinen faktiskt tar.

Bor du i lägenhet måste du ta hänsyn till om maskinen för oväsen. Kommer du att störa grannarna? Kanske inte bara när du tränar utan också om du måste flytta en 40-kilosmaskin fram och tillbaka bara för att komma in i garderoben. Ett underlag som dämpar ljud (och tål svett) kan lösa en del av problemet.

Har du hantlar och stänger bör du också se till att ha något stötabsorberande att ställa dem på. Tillverkarna påstår alltid att maskinen får plats under sängen. Kolla om det stämmer!

Hur tränar jag?

Allra viktigast är att du vet vad du vill uppnå. Tänk efter!

Den bästa träningen är den du tycker är både rolig och tuff. Kom ihåg att det inte är utrustningen det hänger på utan din egen motivation att träna regelbundet. Om du läser, lyssnar på musik eller ser TV samtidigt kanske du inte ens tänker på att du anstränger dig.

"Träningsleksaker" är inte nödvändigt, men många tycker att träningen blir roligare. Samtidigt har du chans att mäta dina framsteg. Pulsmätare, cykelhandskar och en prickig bergströja från Tour de France kan piffa upp den dagliga träningen när det känns motigt.

LÄS OCKSÅ:5 populära träningsappar