Varför får jag kramp under träning?
Det är både irriterande och smärtsamt när träningen förstörs av kramper. Men de kan som tur är lindras – och förebyggas.
Det är både irriterande och smärtsamt när träningen förstörs av kramper. Men de kan som tur är lindras – och förebyggas.
Det finns flera olika teorier om varför våra muskler ibland får smärtfulla kramper, men det finns inget entydigt svar – möjligtvis eftersom träningskramper helt enkelt beror på flera saker.
Två av teorierna är vanligast: Den ena handlar om muskeltrötthet och den andra om rubbad vätskebalans.
Det är väldokumenterat att trötta muskler lättare krampar. Det är därför du vid målstrecket på ett maraton kan se många krampdrabbade löpare. Det är också en anledning till att vissa upplever kramper dagen efter att de tränat ett hårt träningspass.
Den andra möjligheten är att dina kramper beror på uttorkning. När du svettas mycket förlorar du nämligen inte bara vätska, utan även salt. Det rubbar elektrolytbalansen och ökar, enligt den här teorin, risken för kramper.
Även om den exakta orsaken är okänd kan du fortfarande göra en hel del för att både förebygga och behandla kramper.
... värma upp och stretcha. Välförberedda (alltså uppvärmda) muskler förmodas ha mindre tendens att krampa.
... dricka tillräckligt före och efter. Ger du dig i kast med ett extra hårt träningspass, kan du kanske hålla kramperna borta genom att dricka tillräckligt – kom också ihåg att ersätta vätskeförlusten efter träning.
... få i dig salt. Ska du träna intensivt i varmt väder i mer än en timme, kanske du tappar så mycket vätska och salt att du behöver tänka på att få i dig salt efter träningspasset. Det kan t ex vara med en sportdryck. Men riktigt mat och ett stort glas vatten är också bra.
... stretcha ut den drabbade muskeln. Håll stretchen i 15-30 sekunder och repetera tre till fyra gånger om krampen fortsätter.
... dricka lite vatten och äta något. Om krampen beror på uttorkning är det bäst att dricka och äta lite och sedan återuppta aktiviteten vid lägre intensitet.