Varför får jag kramp?

Fråga:

Jag får nästan alltid kramp i mina fötter och vadmuskler när jag simmar. Men inte när jag utövar andra former av motion. Varför?

Svar:

Kramp är en plötslig, ofrivillig sammandragning av en muskel som typiskt sker i muskler som korsar två leder (till exempel höftknäled eller knäankelled).

Det finns många teorier kring varför man får kramp. En går ut på att man vid fysisk ansträngning får små blödningar i musklerna som får dem att dra sig samman. Om kramperna oftast uppstår vid simning kan du fundera över om du eventuellt spänner vaden när du sträcker ut foten i simtaget.

Det kan också vara så att kramperna uppstår då du vid en vändning under vatten stöter ifrån vid bassängkanten. Här är lösningen helt enkelt att du slappnar av mer i vadmuskeln och foten när du simmar. Det finns inga vetenskapliga bevis för att kramper uppstår oftare under vatten, förklaringen finns förmodligen i hur du använder din kropp när du simmar.

Muskelkramp kan förebyggas genom att sträcka ut musklerna både före och efter träningen. Starta försiktigt i början på din träning och drick rikligt med vatten under tiden. Har du redan fått kramp kan du lindra den eller slippa den helt genom att avbryta träningen, massera muskeln och sträcka ut den försiktigt.

Tillståndet är i de flesta fall kort och ofarligt men om du har ihållande eller återkommande muskelkramper kan det vara bra att kontrollera med din läkare om din salt- och vätskebalans är som den ska.