TEST: Hur stark är du?
Hur står det egentligen till med musklerna i din kropp? Det är aldrig för sent att styrketräna, så om du vill ha bättre sömn, bättre balans, starkt skelett och starka leder så är det bara att komma igång.
Hur står det egentligen till med musklerna i din kropp? Det är aldrig för sent att styrketräna, så om du vill ha bättre sömn, bättre balans, starkt skelett och starka leder så är det bara att komma igång.
Blir du snabbt trött när du går uppför trappor? Har du svårt att lyfta upp din väska på hatthyllan? Och lider du av ömma knän eller trötta ryggmuskler? Svarar du ja är det hög tid att komma igång med styrketräningen.
Och nej, styrketräning betyder inte att du plötsligt vaknar med svällande överarmar och stenhård sixpack. För det har vi kvinnor inte tillräckligt av det manliga och muskelbyggande könshormonet testosteron. Däremot betyder det att vardagens många uppgifter blir enklare i takt med att dina muskler blir starkare.
Styrketräning passar kvinnor i alla åldrar och faktiskt blir det allt viktigare ju äldre du blir. Fysiskt toppar du i 20–30-årsåldern, och med fysisk aktivitet och träning kan du bibehålla formen längre. Generellt minskar dock muskelstyrkan efter 50 år med först 1 och sedan 1,5 procent per år. Efter 75–80-årsåldern kan styrkan vara ungefär hälften av vad den var när du var 20. Samtidigt som muskelmassan minskar faller ämnesomsättningen också så att mängden kroppsfett stiger.
Aktuell forskning visar lyckligtvis att du kan förbättra prognosen en del med träning. Du kan inte förändra din ålder, men genom att styrketräna kan du bromsa sarkopeni, som är en åldersbetingad minskning av muskel- massan, och bevara musklernas kraft och funktion så länge som möjligt.
Forskning har visat att 12 veckor styrketräning kan vända effekten av ett årtiondes förlust av muskelmassa och öka din styrka med 10–45 procent, genom att muskler, nervsystem, motorik och balans förbättras. Ju tidigare du börjar styrketräna, desto bättre. Men det är aldrig för sent. Studier har visat att även 80-åringar kan förbättra sin funktionsförmåga med 20 år, motsvarande en 60-årings funktion, genom styrketräning.
Om det inte räcker för att du ska greppa hantlarna inte ger styrketräningen dig också en lång rad andra goda effekter, fysiska såväl som psykiska. Vad sägs till exempel om att leva längre? Amerikansk forskning har visat att ju större muskelmassa du har, desto lägre är risken att du dör i förtid.
Bättre sömn är ett annat ultrabra argument. Styrketräning gör kroppen naturligt trött så att du får lättare att somna och sover bättre på natten. En god nattsömn är viktig för din hälsa och prestationsförmåga, ger dig mer energi fysiskt och psykiskt samt gör det enklare att hålla vikten.
Om du gör annan form av träning kommer du också att upptäcka att styrketräningen plötsligt ger dig ett försprång. Starkare och mer explosiva muskler betyder till exempel att du kan springa eller cykla snabbare och samtidigt slippa bli trött i ryggen eller få överbelastningsskador.
Listan har också hårtslående argument som lägre blodtryck, snyggare hållning, ökad förbränning, bättre humör och bättre självförtroende ... så vad väntar du på?
Artikeln publicerades i I FORM nr 8/2018