Vilka muskler tränar jag i roddmaskinen?

Jag tränar ofta i roddmaskinen på gymmet. Stämmer det att den både ger bra kondition och stärker ryggen och rumpan?

Kvinna sitter i roddmaskin på ett gym

RODDMASKINEN - är en av de maskiner som tränar flest muskler och dessutom en av de effektivaste kardiomaskinerna på gymmet.

De här tre faserna ger effektiv träning i roddmaskinen:

1. Roddrörelsens första fas kallas isättningsfasen. Då får framför allt sätesmusklerna jobba, tillsammans med benens fram- och baksida. Samtidigt får ryggmusklerna jobba statiskt. Det gör att ländryggen blir starkare och att ryggproblemen minskar.

2. Roddrörelsens andra fas kallas mellanfasen. Då belastas främst lårens fram- och baksidor. De musklerna står för en stor del av frånskjutet, vilket är betydelsefullt för att man ska ta sig framåt när man ror på riktigt. Även rumpan tränas samtidigt som ryggmusklerna får jobba både statiskt och dynamiskt.

3. I roddrörelsens avslutningsfas tränas överarmsmuskeln, den breda ryggmuskeln samt de små musklerna mellan skulderbladen som bl.a. bidrar till en upprätt kroppshållning. Bålmuskulaturen i mage och ländrygg aktiveras hela tiden, och vill man träna de musklerna mer specifikt kan man ro med en hand. Tänk på att byta hand efter ca var 20:e roddrag.

Läs också: Roddmaskin – så här använder du den

Man sitter i en roddmaskin och utför de tre faserna

RODDMASKINENS TRE FASER Se hela roddrörelsen från isättningsfasen till mellanfasen och avslutningsfasen.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 1/2015