Så får du ut maximalt av din personliga tränare
Funderar du på att skaffa en personlig tränare? Här får du 5 tips som ser till att du får valuta för pengarna.
Funderar du på att skaffa en personlig tränare? Här får du 5 tips som ser till att du får valuta för pengarna.
Har du tagit beslutet att börja träna med en personlig tränare? Grattis! Många upplever livsförändrande effekter, som de aldrig hade lyckats genomföra på egen hand.
En tränares jobb är bl a att få fram hela din potential, men du ska också få ut maximalt av din tränare.
Vi har frågat Nina Damsgaard, som är utbildad personlig tränare om vad du själv kan göra för att få valuta för pengarna som du lägger på en personlig tränare.
Om du upplever någonting med träningen som du inte tycker fungerar, så var helt ärlig. Säg till direkt. Du ska vara öppen för att testa och lära dig nya saker. Men din personliga tränare får bara fram det bästa i dig om du berättar vad du vill och behöver, vad du gillar och vad du inte gillar.
Ibland kan det vara så att saker du trodde att du inte gillade, vändas till något riktigt positivt med rätt personlig tränare.
Vita lögner är inte heller ett alternativ, så var ärlig om du skippade att träna en dag. Det är normalt och händer alla. Lägg undan skam och överflödig artighet, och säg som det är, så att du inte slösar din tid (och dina pengar).
Läs också: 8 starka kvinnor: Det här fick oss att börja träna
Din personliga tränare har förstås ett medansvar att berätta för dig om ditt mål med träningen är orealistiskt, men du känner till din vardag och dina begränsningar bättre än någon annan.
Reflektera över hur mycket träning du realistiskt sett har tid för, och sätt inte ribban högre än du kan nå, för då skapar din PT ett program som inte blir rätt för dig.
En personlig tränare ger dig verktygen, men det är du som ska göra jobbet. Han eller hon har inte någon trollstav, som kan göra magi och vips så är du i form.
Kommer du med den förväntningen kan du och din tränare missförstå varandra. Så se till att det finns en tydlig rollfördelning och stäm av förväntningarna från början.
Läs också: Så här ska du träna på gymmet för att nå dina mål
Personlig träning handlar i hög grad om en bra mänsklig relation, men kom ihåg att du köper en professionell tjänst. Du kan gott ställa krav och ha förväntningar på din PT.
Kom ihåg att ställa frågor och fråga igen, om det är något du inte förstår, eller om du inte tycker att du får det du betalar för.
Du ska aldrig se din personliga tränare som en auktoritet som du är nervös inför. En personlig tränare ska fungera som ett stöd och en lagspelare på din resa.
Blir du sjuk en vecka, eller missar du ett träningspass, så ge inte upp.
Håll fast vid din tränare och låt honom eller henne att hjälpa dig upp på hästen igen. Många tror att det är misslyckat om de inte håller sig till planen till 100 procent. Men det är den totala insatsen som räknas.
En vecka eller två är inte det som gör skillnaden om du jobbar mot en livsstilsförändring.