Jag och min träningspartner: “Jag vägrar att förlora vadet om middagen”

I tre år har Jeanette och hennes kompis styrketränat. Bara 7 minuter med övningar från en app, men träningen sker varje dag. Anledning: Ingen av dem vill vill förlora vadet om en middag.

Jeanette ligger på golvet och gör styrkeövningar med en app.

TRÄNINGSPARTNER - Jeanette och Line tränar alltid tillsammans med hjälp av en app

Skapa ett litet program som du sedan följer. Det här är receptet på en bra träningsvana för de två gamla gymnasiekompisarna Jeanette och Line som har förbundit sig att träna styrketräning 7 minuter om dagen. De är nu inne på sitt fjärde år.

Träna ensam eller med en partner? Jeanette tvekar inte: Hon kan inte tänka sig att vara utan sin träningspartner. Läs om alla fördelar med att ha en vän som håller dig igång och få Jeanettes bästa tips.

Jeanette, 41 år, styrketränar (var för sig) med kompisen Line

Var lärde du känna din träningspartner?
“Line och jag gick på samma gymnasieskola för 20 år sedan, och än idag är hon en nära vän.”

Hur blev hon din träningspartner?
“Under corona hade hon börjat träna med en app som heter ‘7 minute workout’. Hon sa: ‘Det vore kul om du var med på det,’ så vi kunde peppa varandra att få det gjort. Då började vi att träna var och en för sig.”

Vad tränar ni?
“Det är styrketräningsprogram som är 7 minuter långa, och man kan välja mellan t ex rumpa, mage, överkropp osv. Vi väljer själva program, och efter varje slutfört träningspass skickar vi en screenshot av skärmen där det står ‘workout completed’. Det finns en skarp deadline: Bilden ska skickas innan klockan 23.59.”

För inspiration, kolla in I FORMs hela universum av träningsvideor här.

Vad händer om ni inte tränar?
“Då blir man skyldig den andra en middag på restaurang. Vi spelar bäst av tre. Det vill säga att man får glömma träningen en gång, men om det händer igen – utan att den andra har skippat ett träningspass – ska man bjuda på en god middag. Det har bara skett två gånger på tre år. Vi är tävlingsmänniskor båda två, och det är därför vi har hållit på så länge. Det är det som gör att vi fortsätter. Vi tänker inte förlora middagen!”

Vad ger det dig?
“Jag känner skillnad på min kropp. Vanligtvis springer jag, eller går på spinning, så det är ett väldigt bra komplement. Bara det att jag kan göra fler armhävningar nu än jag kunde i början. Det ger mig helt enkelt en bättre grundform.”

Jeanette och Line tränar tillsammans

TRÄNINGSPARTNER - Jeanette och Line tränar tillsammans med hjälp av träningsappen.

© Privat

Vilken skillnad gör din partner?
“Jag skulle inte göra övningarna om vi inte tävlade om den här middagen. Jag skulle nog försöka, men om hon skulle strunta i det skulle jag också göra det. Det är förpliktande att behöver skicka bilden innan midnatt varje dag. Oavsett om jag har huvudvärk eller är sjuk. Jag har tränat framför Orange Scene på Roskilde Festivalen, och Line har tränat på en parkeringsplats på en bröllpsfest. Det finns inga ursäkter!”

Det låter lite väl hårt?
“Nej, det är bara en positiv press. Jag är Line evigt tacksam för att hon fick igång mig. Jag kan helt enkelt inte försvara för mig själv att jag inte har tid att träna ynka 7 minuter om dagen. Efteråt känner jag skillnad i kroppen, och då kan jag säga: ‘Jag har styrketränat idag’. Det är en härlig känsla!”