5 fantastiska saker med att gå på spinning

Spinning är den perfekta vinterträningen om du vill ge järnet i lä från kylan och bevara din goda form ända fram till våren.

Spinningpass. Kvinnor på spinningcyklar.

TRAMPA, TRAMPA! Det är inte svårt att bli smittad och ge järnet när musiken dunkar och de andra trampar på.

© iStock

Spinning är genialt för att sätta fart på förbränningen och motivationen. Men det är inte de enda anledningarna till att hoppa upp på cykeln. Se själv här.

5 saker som gör spinning till en superbra träningsform

Du får starka lår och rumpa

Trots att spinning inte är egentlig styrketrä- ning, så blir många av kroppens muskler tränade under tiden.

Du stärker framförallt lår, vader och rumpa när du trampar runt pedalerna, men även magmusklerna aktiveras för att stabilisera kroppen under träningspasset. .

Du bränner kalorier

Du hinner vanligtvis inte spinna särskilt länge innan svetten börjar rinna och du blir rejält andfådd. Därmed är du igång med att förbättra konditionen, samtidigt som förbränningen ökar. Du kan lätt göra av med upp till 500-600 kalorier under en intensiv spinningtimme, och därför är det en perfekt träningsform om du vill gå ner i vikt.

Du slipper dåligt väder

Du kan spinna året runt, men framförallt under vinterhalvåret är det en perfekt träningsform, när mörker och kyla fäller krokben för många utomhusaktiviteter.

Du kan inte bara träna som planerat utan att ta hänsyn till väderleksrapporten – du är också garanterad ett effektivt träningspass som stärker konditionen, så du slipper bygga upp formen från början igen till våren.

Du blir toppmotiverad

Trots att du kanske tänker “gäsp!” vid tanken på inomhuscykling, så är en spinningtimme nå- got helt annat än en tur på en vanlig konditions- cykel. Musiken dundrar ut genom högtalaren, din träningskompis tranpar på för livet och instruktören kommer med motiverande tillrop i mikrofonen.

Det är svårt att inte gripas av stämningen under ett spinningpass och vanligtvis slutar du med att trampa på ännu snabbare än om du tränade själv.

Du kan alltid vara med

I stort sett alla kan hoppa på spinning- cykeln oavsett ålder eller form, för du bestämmer själv vilken belastning du tränar med. Dessutom är det en skonsam träningsform för dig som lider av en skada.

Du undviker nämligen att överbelasta vrister, knän, höfter och rygg och slipper också massor av stötar genom kroppen i förhållande till när du t ex springer. Är det din spinning- debut kan instruktören hjälpa dig att ställa in cykeln, och sedan är det svårt att göra något fel. Tänk dock på att:

  • Slappna av i armar och axlar under hela passet.
  • Din nacke är en naturlig för- längning av ryggen.
  • Du håller överkroppen stilla och låter benen göra jobbet.
  • Dina knän alltid pekar i samma riktning som tårna.

Artikeln publicerades i I FORM nr 3/2022