Därför är stranden det perfekta stället att träna på: 5 bra anledningar

Blå horisonter, sol och värme och möjlighet för snabb svalka. Se varför du ska låta stranden bli platsen för ditt nästa träningspass.

Kvinna som tränar på stranden.

VARIATION – Du kan både slappa, bada OCH träna. Det behöver inte vara antingen eller på stranden.

© Jakob Helbig

Något av det bästa med sommarhalvåret är att vi kan träna utomhus. Det gäller även stranden, som kan användas till mycket mer än sol och bad och läsning.

Läs om varför du ska förlägga nästa träningspass på stranden

5 anledningar att träna på stranden

Ögonblicklig svalka

Svett och värme kan vara störande när du tränar, men ett snabbt dopp i havet återställer både kropp och huvud och gör dig redo igen. Du kan också träna i vattnet, t ex simma, paddla SUP eller träna vattenaerobics.

Du kan skippa skorna

Glöm allt om tåbira och instängda träningsskor. Med sand som underlag kan du fritt lufta fötterna utan att bekymra dig om ömma fotsulor eller blåsor.Träna ev i vattenbrynet om sanden är för varm.

Du får det gjort på semestern

Sommarsemestern kan lätt bli en stoppkloss för en bra träningsrutin. Men det behöver inte vara fallet om du lägger in lite mer rörelse i dina stranddagar. Ta en paus från solstolen och simma, spring i vattenbrynet eller lek med barnen. All motion räknas!

Du utmanar nya muskler

Variation är viktigt. Även för dina muskler och leder, så att du inte överbelastar dem. Ett ostabilt underlag som sand kan faktiskt vara en bra utmaning för din balans och dina coremuskler. Du tränar nämligen både stabilitet och aktiverar muskler i ben, rumpa, lår och mage på ett nytt och annorlunda sätt.

Du landar mjukt

På stranden kan ditt inre barn få lov att leka loss utan att du behöver oroa dig för att ramla och slå dig. Du behöver inte heller en matta för att kunna ligga och göra magövningar eller träna yoga.

Kul motion på stranden

  • Strandtennis. Alla kan vara med. Det krävs bara två racket och en boll.
  • Beachvolley. Får igång i hela kroppen och förbränner kalorier på ett roligt sätt.
  • Kasta frisbee. Det blir mer utmanande om båda eller en av er står i vattnet.

I FORM nr. 10/2023