Även 3 minuters hög puls gör skillnad

Du lever längre även om du bara springer efter bussen eller upp för trapporna, menar forskare.

Kvinna som springer i vanliga kläder

HÖG PULS – Få upp tempot några minuter om dagen och lev längre!

© Jakob Helbig

Är du typen som alltid kommer springande i sista sekund till ett möte?

Det ska du vara glad för. Personer som får upp pulsen i några minuter under dagen lever nämligen längre, visar en studie.

Fler än 25.000 personer, som enligt egen utsago inte var speciellt fysiskt aktiva, bar aktivitetsmätare under en vecka. Efter sju år följde forskarna upp hur det gick med deras hälsa.

Här såg de att personer som fick upp pulsen i bara 3–4 minuter i veckan hade 40 procent mindre risk för att dö av annat än ålder och 50 procent mindre risk för att få hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien kan inte med säkerhet dra slutsatsen att det är den kortvariga höga pulsen som gör det, eller om det bara är för att personer som redan har en god hälsa rör sig mer.

Det är dock första gången forskarna har kunnat mäta hälsofördelar så noga genom det kan kallar VILPA (“vigorous intermittent lifestyle physical activity”). Eller på svenska “korta avbrott av intensiv fysisk aktivitet i vardagen” som t ex att springa efter bussen, gå raskt upp för trapporna eller leka tafatt med barnen.

Källa: Nature Medicine

Några minuter gör också skillnad när du...

Åndedrætsøvelser

Gör andningsövningar

I en studie med 108 deltagare visade det sig att bara fem minuters andningsövningar om dagen i en månad räckte för att hämma ångest och stress, minska hjärtklappning och lugna nervsystemet hos deltagarna. Den mest effektiva andningsövningen i studien var en där man andas in djupt två gånger och sedan andas ut långsamt en gång.

Gå rundt

Går runt

Går du cirka fem minuter per halvtimme – t ex en runda till kaffemaskinen eller skrivaren – reducerar du ditt blodsocker med hela 58 procent. Det visade en studie från Columbia University. Testpersonerna, som reste sig upp ur stolen och gick fem minuter varje halvtimme, kände sig dessutom betydligt mindre trötta och på bättre humör än de testpersoner som inte gick runt under dagen.

I FORM nr. 10/2023