3 tips för att boosta återhämtningen innan träning

Du kanske förknippar återhämtning med det som händer efter träning, men du kan faktiskt hjälpa kroppen att bygga upp sig själv igen innan du ger dig ut i löpspåret eller lägger på extra vikter på viktstången.

Kvinna som andas ut efter träning.

Du kanske redan har tänkt igenom vad du ska göra innan träning, men det är faktiskt ingen dum idé att fundera över vad du gör INNAN träning.

© iStock

När du har kämpat stenhårt med tung styrketräning eller utmanat din löpningmed en längre distans, behöver kroppen reparera de mikroskopiska skador, som uppstår i vävnaderna varje gång som kroppen utsätts för ovant och hårt arbete.

Processen kallas återhämtningoch innebär att kroppen återställer sig själv och blir starkare till nästa träningspass.

Avgörande för en optimal återhämtning är bland annat att du vilar tillräckligt och äter rätt efter träning. Men det finns faktiskt flera sätt att hjälpa kroppen naturliga återhämtningsprocess redan innan träning. Se bara här!

1. Drick ordentligt

Se till att dricka rikligt innan träning. Tumregeln är en och en halv liter vatten om dagen. Glömmer du att dricka kan du fylla tre halvlitersflaskor på morgonen och se till att få i dig en på förmiddagen, en på eftermiddagen och den sista på kvällen.

2. Njut av en smoothie

Gör en smoothie av antingen blåbär eller svarta vinbär och drick den ett par timmar innan träning. Undersökningar visar att de blålila ämnena från de båda hälsobomberna kan skydda mot muskelskador och därmed minska behovet av återhämtning efter träning.

3. Värm upp noga

Rätt rutiner för uppvärmning gör all skillnad i världen för återhämtningen efteråt. Tränar du när kroppen är kall blir den också extra pressad och utsatt för skador. Särskilt de första 10 minuterna sliter mycket på en kall kropp. Börja därför varje träningspass med 5–10 minuters uppvärmning. Hitta uppvärmningsprogram här.

Källa: Martin Kreutzer, I FORMs kost- och träningsexpert.

[Kom igång och träna med ett snyggt träningsset! Få topp och tights + 4 nr av I FORM för endast 149:–](http://landingpage.bonniershop.dk/ifo14-se/?node=59028&media=RedArt)