Starta din egen löparklubb, och kom iväg varje gång

Är du bättre på att lyssna på soffans lockrop än löparskornas? En informell löparklubb kan vara nyckeln till att komma iväg. Få tips till att starta din egen – eller ny inspiration till vad du kan göra med de löpkompisar du redan har.

Grupp av löpare i skogen

Har du svårt att hitta motivationen till löprundan? Spring tillsammans med andra och undvik att slukas av soffan.

© iStock - Pixdeluxe

Det finns många fördelar med att springa i grupp. Det blir lättare att komma ut genom dörren, du kan lära dig av mer erfarna löpare och så är löpning med andra människor både roligt och trevligt. Det kan vara just det som väcker löpglädjen och får dig att komma iväg!

Har du inte massa löparkompisar som drar med dig ut i spåret, så hitta nya. Det behöver verkligen inte vara svårt att starta en informell löparklubb och här under får du massor av inspirerande råd som kan hjälpa dig igång.

Pssst... det finns också en massa inspiration till dig som redan springer i grupp.

1. Hitta medlemmar till klubben

Facebook är en bra plattform för att samla människor till din löparklubb. Kanske har du redan pratat med några vänner, kollegor eller grannar om att springa utan att ni har kommit iväg. Ta initiativet till att samla folk så här:

 • Skapa en grupp på Facebook och se till att välja en beskrivande titel till gruppen. Nämn gärna i titeln vilken löpnivå gruppen är tänkt för. Om du t ex själv är nybörjare, så skriv att gruppen är för nybörjare eller de som inte är så vana att springa. Då har du stämt av förväntningarna från start.
 • Bjud in vänner och bekanta till gruppen. Det är en fördel om ni bor i samma område. Säg gärna till medlemmarna att bjuda in andra, så att ni kan få fler potentiella löpkompisar. Du kan också göra ett inlägg på Facebook där du ber folk skriva till dig om de är intresserade.
 • Du kan också hänga upp en lapp hos den lokala idrottsföreningen, matbutiken eller liknande. På så sätt når du ut till fler från ditt lokalsamhälle, som du inte nödvändigtvis är kompis med på Facebook.
 • Gör en gruppbeskrivning där du skriver upp grundreglerna för medlemmarna. T ex kan du skriva att det är frivilligt att närvara, men att medlemmarna gärna ska anmäla sig i gruppen inför varje pass. Då är det tydligt och enkelt från början.
 • Använd Facebookgruppen till att hålla medlemmarna uppdaterade på planerade löprundor, arrangemang, inställda pass osv.

2. Se till att ni kommer iväg

Som gruppstartare är det bra om du själv tar initiativ till de första löprundorna. Alliera dig ev med någon i gruppen som gör samma sak. Det är skönt för alla om det är någon som tar täten och får hela gruppen att komma ut.

Du kan t ex använda följande tips för att komma igång:

 • Planera två löprundor i veckan – gärna en morgonrunda och en kvälls runda. Det är enklast att ha en fast mötesplats varje gång. Be gärna medlemmarna om att skriva en kommentar eller liknande för att anmäla sin närvaro, så att ni inte väntar förgäves.
 • Om ni är nybörjare alltihopa är det en bra idé att göra en liten research på nätet innan ni börjar. Hitta t ex ett bra nybörjarprogram, och ta utgångspunkt i det.
 • Gruppen kan också nyttjas för spontana löpturer utöver de planerade. Här kan alla skriva ett par timmar innan de springer och andra kan ansluta.
 • Undvik att bli besviken om det inte är så många som dyker upp i starten. Det kan ta tid att etablera en ny gemenskap. Se bara till att själv vara konsekvent. Det kommer med tiden.

3. Få medlemmarna att känna sig inkluderade

Löparklubben ska inte vara en plats för konkurrens, utan en gemenskap.

 • Se till att det inte är någon som hamnar bakom när ni springer i gruppen. Det viktigaste är att ni springer tillsammans – inte att ni slår personliga rekord på rundan.
 • Välj gärna en "frontlöpare" och en "sisten" på varje runda så att ni är säkra på att få med alla. Det kan också ge möjlighet att springa i olika tempon.
 • Ta en bild av medlemmarna efter varje löprunda och lägg upp det i Facebook-gruppen. På så sätt förevigar ni de härliga turerna och inspirerar kanske andra att vilja delta.
 • Ni kan också skapa ett "veckans löpare"-pris, i form av en t-shirt eller något annat kul vandringspris som ges till den i gruppen som har varit med flest gånger, eller kämpat extra hårt den veckan. Det kan hjälpa alla att hålla motivationen uppe och stärker den sociala gemenskapen.

4. Sätt upp ett mål och kämpa tillsammans för att uppnå det

Motivationen kan få en extra skjuts om ni springer mot ett gemensamt mål.

 • Bestäm er för att ni vill komma springa t ex 5 km eller en mil utan pauser, och träna tillsammans för att uppnå målet.
 • I kan också anmäla er till ett lopp ett par månader framåt i tiden.
 • Det finns många bra löpprogram på nätet, som kan hjälpa er på vägen mot målet. Dela gärna löpprogrammet i Facebook-gruppen, så alla är med på vad som ska hända.
 • Ni kan också arrangera ert eget motionslopp där ni får era barn, grannar och kollegor att agera hejaklack och vattenutdelare. Det är både roligt och socialt – och ett bra sätt att få nya medlemmar på.
En grupp löpare tränar utomhus

– Komplettera löpturen med en gemensam omgång styrketräning. Ni kan t ex välja varsin styrkeövning.

© iStock

5. Variera träningen så att det fortsätter vara kul

Löpning är i sig själv en bra träningsform, men det finns också fördelar med att variera träningen löpande.

 • Undvik att springa samma runda varje gång. Ni kan t ex turas om att hitta bra löprundor i närområdet. Här kan I FORMs ruttplanerare vara ett bra verktyg.
 • Variera träningen med ett roligt intervallprogram, eller hitta en trappa längst vägen på turen och gör en omgång trappträning.
 • Ni kan också variera träningen genom att springa på olika underlag. Hitta t ex ett ställe med backar och backträna tillsammans. Eller ta er till en skog och spring på skogsstigarna. Genom att variera underlaget skonar ni kropparna – och ökar löpglädjen.
 • Ni kan också boka en professionell löptränare till ett pass. Bjud in löptränaren till en av era veckoträningar så att ni tillsammans kan få bra tips och tekniker för att utveckla er löpning.

6. Var konsekvent

Det kan vara svårt att hålla ångan uppe om regnet öser ner eller frosten biter i kinderna. Här är rollen som gruppstartare extra viktig.

 • Dyk upp. Se till att antingen du själv eller någon annan av de trofasta medlemmarna kommer – oavsett vad.
 • Försök att hålla varandra motiverade, trots att energin inte alltid är på topp. Ni kan t ex dela bilder eller motiverande citat i gruppen för att locka med de andra medlemmarna ut på en runda, även om vädret är dåligt. Ni kan hitta bra tips för att återfinna löpglädjen här - för ni kommer bara att ångra de löpturer som inte blir av.

7. Skapa en bra stämning och håll den uppe

Det är motiverande att få social energi till träningen – och det finns många sätt att få bra energi i gruppen.

 • Arrangemang: Ett bra sätt att skapa gemenskap på är genom att ha en årlig sommarfest eller julmiddag. Ni kan också arrangera föredrag eller liknande för groppen. Det ger inspiration och skapar samtalsämnen.
 • Kommittéer: När gruppen är etablerad kan ni ta initiativ till att göra några grupper med ansvarsområden. Det kan t ex vara en snacksgrupp, en klädgrupp eller en festkommité.
 • Kom ihåg de små segrarna: Det är viktigt att ni kommer ihåg att fira er själva och varandra, när ni uppnår något. Men kom ihåg att springa vidare och sätta upp nya mål när det gamla är uppnått..

Ha en härlig löptur!