Lura hjärnan och spring runt väggen

Din hjärna och dina tankar är nyckeln till en imponerande uthållighet.

Ignorera din hjärnas försök att få stopp på dig under ett maraton. Tala positivt till dig själv istället, lyder forskarnas råd.

Du kan lära hjärnan att uppfatta ansträngningar under din uthållighetsträning som mindre hårda och därmed skjuta fram ögonblicket då hjärnan vill stänga av kroppen.

1. Spring långt

Fysiologiskt tyder mycket på att du kan träna upp dig till exempelvis en mara genom många, stenhårda, korta träningspass. Men enligt forskaren Tim Noakes är teorierna om hjärnans roll i mötet med väggen ett starkt argument för att se till att boka in några riktigt långa rundor i träningsdagboken. Genom långa rundor kan du träna din hjärna och programmera om den till att låta dig utnyttja mer av dina reserver innan den säger stopp. Möjligheten finns alltså att få hjärnan att aktivera en större andel av dina muskelfibrer när du vänjer den vid långa lopp.

2. Mota signalerna från den omedvetna delen av hjärnan som, förr eller senare, kommer att ge den medvetna delen order om att nu SKA du sluta. Använd din kunskap om att du HAR mer krafter, även om det inte känns så. Sysselsätt ditt medvetande med den tanken istället.

Vetenskapliga studier visar att om du peppar dig själv så kan du, mätbart, förändra din upplevelse av hur trött du är och öka förmågan att hålla på längre i samma tempo.

3. Lyssna på kroppen – men inte för ofta

Forskningsintervjuer med löpare efter maratonlopp har visat att två mentala tillstånd spelar roll huruvida en löpare springer in i väggen eller fullföljer med god fart.

  • Ju mer du letar efter de första tecknen på problem i kroppen, desto tidigare springer du in i väggen. Du blir nämligen känsligare om du hela tiden frågar dig själv om du är okej. Gör ett experiment medan du sitter i soffan: Du mår säkert jättebra, men känn nu verkligen efter. Är du säker på att det inte gör lite ont i nacken? Träsmak i baken efter att du har suttit för länge? Ju mer du fokuserar, desto mer känner du av dina små skavanker – och desto större verkar de.
  • Går du i den andra fällan, att ignorera kroppen helt, ökar också risken att väggen hälsar på. Det är alltså inte heller okej att helt sluta lyssna på kroppens signaler. Det gör att du pressar dig själv för hårt och glömmer att äta och dricka.

De två olika punkterna kan verka lite motsägelsefulla, men balansen mellan att avleda sig själv och att lyssna på kroppen är viktig. Det bästa du kan göra är att arbeta med en medveten strategi, där du emellanåt känner efter om du är okej. Flytta sedan fokus till något annat. ### 4. Träna mental uthållighet

Din hjärna kan göra dig trött på två vis. Dels via det centrala nervsystemet – som visas på illustrationen på förra sidan – dels via vanlig mental trötthet, t ex efter en stressig dag på jobbet eller monotonin vid lång löpning.

En av professor Samuele Marcoras studier har visat att mental trötthet i hög grad påverkar upplevelsen av hur tufft du har det och därmed hur länge du kan fortsätta och hur bra du kan prestera. Marcora är för tillfället mitt uppe i att utveckla ett träningssystem, kallat BET, Brain Endurance Training, inriktat på att kombinera fysisk träning med mentalt tröttande övningar.

Det tränar hjärnans förmåga att driva på kroppen under lång tid. Till dess att metoden är klar kan du t ex pröva att rabbla multiplikationstabellen i huvudet medan du springer intervaller. Du kan också se till att du inte är mentalt trött och stressad av t ex för mycket arbete innan du ska prestera.

Trött i huvudet eller benen?

I en studie fick två grupper utföra ett hårt träningspass. Den ena gruppen var mentalt utmattade, den andra inte. Det visade sig att den fysiska skillnaden på muskulatur, puls, etc, mellan grupperna var omätbar. Men den mentalt utmattade gruppen kände sig ändå mycket mer pressad under träningen och presterade sämre.

De mest lästa artiklarna just nu
Kostråd

Kan man äta havregrynsgröt till middag?

Styrkeövningar

Få starka ben med I FORMs julkalender

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Styrkeövningar

1. december

Nyttiga snacks

Så tacklar du kvällssuget

Motivation till träning

Därför bör du komma 5 minuter innan passet börjar – och andra tips till gymmet

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Psykologi

Varför kan jag inte känna igen människor?

Välbefinnande

Bindväven – 8 övningar som stretchar och masserar

Mer om Löptips
Löptips

Få 3 bra styrketräningsövningar som gynnar dig i löpspåret.

Löptips

Corona kan leda till löparskador

Löptips

Ny löpare? Så snabbt kan du springa 5 km

Löptips

Löptur vs föroreningar – vad vinner?

Löptips

9 geniala råd som gör din löprunda lättare

Annons

De 7 bästa tipsen: Så här kommer du i bra löpform lagom till sommaren

Löptips

Starta din egen löparklubb och kom iväg varje gång

Löptips

10 TIPS: Få ut mer av dina löprundor

Löptips

Är det skadligt att springa när det är kallt?

Löptips

5 goda tips för dig som hatar löpning

Löptips

Så bra är det att ha en löparkompis

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen