Hon har sprungit varje dag i över 9 år: “Jag har till och med sprungit runt på Oslofärjan”

54-åriga Anne-Mette har sprungit varje dag i nästan 10 år. Läs om hur hon gör och bli inspirerad till att påbörja en egen runstreak.

Kvinna i löparkläder som håller en tårta vid sidan av bilden där hon springer.

STREAK – Anne-Mette har bl a firat dubbel “Forrest Gump-dag”, som inom runstreak markerar de 3 år, 2 månader, 14 dagar och 16 timmar han springer i filmen.

© Privat foto

Det kan låta otroligt – ja, nästan overkligt – att springa varje dag i över nio års tid utan en enda paus. Men det är precis vad Anne-Mette, 54, har gjort. Och hon menar faktiskt att i stort sett alla skulle kunna göra samma sak.

“Det finns inte en enda rastplats jag inte tagit en kort runda runt när familjen har åkt på semester ner genom Tyskland. Jag har till och med sprungit upp och ner i gångarna på Oslofärjan. Det handlar om att se möjligheter till att springa överallt,” säger Anne-Mette, som precis som många andra lever ett hektiskt liv med man, barn och heltidsjobb på en bank.

Runstreak – så lätt blir du en löpare

Hon fick idén att springa varje dag för cirka 10 år sedan, när hon läste en bok om en kvinna som sprang ett maraton varje dag under ett år. Då visste inte Anne-Mette att det fanns något som hette runstreak, och som många över hela världen håller på med. Det upptäckte hon först när hon var på löpdag nr 1.000.

“När jag började tänkte jag bara att det skulle vara en rolig utmaning att testa att springa en runda varje dag i ett år. En anledning att komma upp ur soffan. Så jag satte upp ett mål om 5 km i snitt, vilket var en hanterbar distans för mig vid den tidpunkten, och det passade väldigt bra in i min vardag.”

SPRING 5 KM: Löpprogram för nybörjare. Prova våra ljudfiler och bli guidad på varenda löprunda!

Inga planer på att sluta

När 365 dagar hade gått, hade Anne-Mette blivit så glad för sina dagliga löprundor, att hon satte upp ett nytt mål om 500 dagar. Det passade bra, för dag 501 skulle hon på semester till Kreta. Men när den dagen kom packade hon ner sina löparskor i väskan.

“Jag tänkte att jag kanske skulle ångra mig annars. Så jag sprang lite första dagen på Kreta. Och när jag kände hur lätt det var, fortsatte jag bara att springa. Nu har det snart gått 10 år.”

“En gång skulle jag på julbord direkt efter jobet. Det blev så kul, för jag hade inte lust att lämna festen för att gå hem och springa. Mina kollegor höll upp alla dörrar i på kontoret för mig, så kunde springa de 1 600 meterna i korridorerna och sedan fortsätta festen.”
— 54-åriga Anne-Mette, som har en otrolig runstreak

Trots att Anne-Mette springer flera km de flesta dagarna, och har deltagit i massor av lopp, så krävs det bara en distans på 1,6 km för att göra en officiell runstreak. Och just därför menar hon att det är något för alla som har lust.

8 starka kvinnor: Det här fick oss att komma igång med träningen

“Det ger så mycket att komma ut varje dag, och det är kul och motiverande att fira alla milstolpar. 1.600 meter kan de flesta friska och pigga människor springa. Det tar cirka en kvart att springa, inklusive ombyte. Om du inte kan klämma in det under din dag, lever du helt enkelt ett för stressigt liv,” säger hon med ett skratt.

Idag har Anne-Mette det danska rekordet för den som hållt i sin runstreak längst. Globalt är hon nr 133 bland kvinnor, och hon ser fram emot att i december fira sitt 10-års-jubileum.

“Jag har inte satt något slutmål. Nu springer jag bara så länge det är kul, och så länge min kropp håller. Jag tror faktiskt att de dagliga löprundorna har gjort mig bättre på att lyssna på min kropp och de har gjort mig friskare och piggare.”

Anne-Mettes 3 bästa råd till dig som vill göra en runstreak

Sätt ett rimligt mål

“Till en början hjälper det mycket att ha en begränsad tidshorisont på t ex några veckor eller en månad. Därefter kan man alltid fortsätta om man får lust med det.”

Kom ihåg att fira dina segrar

“När du nått en stor milstolpe som t ex dag 500 eller 1.000 i sträck, så gör jag något extra, som att ta med en tårta till löpklubben, där det står antal dagar skrivet på den.”

Ta in din omgivning

“Det skulle aldrig gå om din familj och dina kollegor inte kände till vad du gör. Jag vet inte hur många gånger mina barn har stått och ätit en glass på en semester och väntat på mig medan jag sprungit runt i närheten.”