Här vinner kaffeälskare: 5 hälsofördelar

Kaffe kan mer än att pigga upp. De senaste åren har forskning funnit flera hälsovinster med att dricka ett par koppar om dagen. Se fem av dem här.

Kvinna njuter av en kopp kaffe

KAFFE – Så länge du håller dig till 3-5 koppar om dagen är kaffe faktiskt hälsosamt!

© iStock

Är kaffe nyttigt eller onyttigt?

Den frågan har forskare debatterat i åratal. Det verkar dock vara mer och mer som talar för att kaffe faktiskt är bra för oss.

I en stor studie med data från UK Biobank har forskare studerat kaffevanorna hos 450.000 vuxna, som följdes under 12,5 år. Här såg man att cirka tre koppar kaffe om dagen minimerade risken för att dö av annat än ålder.

Personer som drack kaffe från malda bönor (t ex filterkaffe) hade 27 % lägre risk för att dö i förtid och 20 % lägre risk att få hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke än personer som inte drack kaffe.

Hos de som drack snabbkaffe var risken 11 % respektive 9 % lägre, medan personer som drack koffeinfritt kaffe hade 14 % lägre risk att dö, och 6 % lägre risk för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar.

Varför funkar kaffe?

Eftersom det är en observationsstudie, kan man inte säga med 100 % säkerhet att kaffe är orsaken till den lägre dödligheten. En annan förklaring skulle kunna vara att de som dricker kaffe regelbundet rör på sig mer, äter mindre och håller en mer hälsosam vikt.

Enligt forskarna bakom studien är sannolikheten dock stor för att ämnen i kaffe spelar stor roll. Kaffebönor har t ex starka antioxidantiska egenskaper som reducerar inflammation och skyddar mot sjukdomar.

Så här äter du antiinflammatoriskt

Kaffedrickare uppnår också:

Färre fall av diabetes typ 2

Personer som dricker kaffe regelbundet har lägre risk att utveckla livshotande diabetes typ 2. En genomgång av 30 studier, från 2018, visar t ex att risken för diabetes typ 2 faller med 6 procent för varje daglig kopp kaffe.

Lägre risk för demens

Koffeinhaltiga drycker som t ex kaffe och te verkar kunna skydda hjärnan mot kognitiv försvagning. I alla fall enligt flera befolkningsstudier. I en studie följdes 1.409 äldre personer under 21 år, och här visade det sig att de som drack 3-5 koppar kaffe om dagen hade lägst risk för att utveckla Alzheimers.

Bättre humör

Du vet det säkert redan om du älskar kaffe, men studier har också bekräftat att den dagliga koppen kaffe gör oss gladare. T ex visar en studie, från Harvard University med 50.000 kvinnor, att risken för depression sjunker när du dricker ett par koppar om dagen.

Mer energi till träning

Mycket tyder på att kaffe innan ett träningspass får dina muskler att prestera bättre. Din uthållighet förbättras, och du känner mindre smärta. En studie på atleter visade t ex att glykogen, som fungerar som en energidepå i musklerna, laddades upp dubbelt så fort när atleterna drack kaffe innan ett hårt pass.

Källa: European Journal of Preventive Cardiology