10 saker du bör känna till om padel

Padel är en av de snabbast växande idrottsgrenarna i världen just nu, och även härhemma ökar antalet padelbanor i turbofart. Har du hakat på trenden eller undrar du fortfarande vad padel egentligen är – den nya racketsport som så många pratar om?

Padelracket och bollar

HAR DU OCKSÅ HAKAT PÅ PADELTRENDEN? Padel är på frammarsch och allt fler vill pröva på den populära sporten. Här hittar du allt du behöver veta om padel.

© Foto: Producenter och iStock

1. Vad är padel?

Padel är en sport som oftast spelas i par, två mot två. Om man ska jämföra den med andra idrottsgrenar kan den beskrivas som en blandning av tennis, squash och bordtennis. Man spelar med ett racket och med bollar som liknar tennisbollar. Banan delas på mitten av ett nät och är omgiven av glasväggar som används aktivt i spelet. Padel kan spelas både inomhus och utomhus. Härhemma har vi fått upp ögonen först på senare år, men det har länge varit en populär sport i bl.a. Spanien. Där är padel den näst största sporten efter fotboll.

2. Vem uppfann padel?

Historien om padel började år 1962 när den mexikanske affärsmannen Enrique Corcuera byggde en underdimensionerad tennisbana hemma på sin tomt i Acapulco. Banan var omgiven av en tre meter hög mur på varje kortsida och låga murar på långsidorna. Ursprungligen var det tänkt att murarna skulle förhindra att bollar hamnade på grannens tomt. Med tiden fick murarna dock en mer aktiv roll i spelet, och reglerna utvecklades till att likna dem som gäller i dag.

Paddle Corcuera som det kallades, blev snabbt populärt bland mexikanarens gäster, inte minst den spanske affärsmannen Alfonso zu Hohenlohe-Langenburg som kom på besök år 1974. Han blev så förtjust att han tog med sig spelet tillbaka till Spanien, där han anlade landets två första padelbanor på exklusiva Marbella Club Hotel. Sedan spreds padel till resten av världen.

Padelbollar i korg

ÄR DET NÅGON SKILLNAD PÅ EN PADEL- OCH EN TENNISBOLL? Det är svårt att se skillnad på en padel- och en tennisboll. Padelbollen har dock ett lägre tryck, vilket gör den lite långsammare.

3. Vilken utrustning behövs för att spela padel?

Förutom en padelbana behöver du ett padelracket och bollar för att kunna spela. Du kan hyra ett racket på de flesta padelhallar, så du behöver inte lägga ut en massa pengar på utrustning i början. Racketet skiljer sig från tennis- och badmintonracketar genom att det har hål istället för strängar.

Det finns runda, diamantformade eller droppformade racketar. Droppformade är vanligast. Med det får du en bra kompromiss mellan kontroll och fart. Diamantformade padelracketar är svårare att spela med, men de kan samtidigt ge mer kraft i slagen och därmed mer fart. Runda racketar är bra för nybörjare. Bollarna liknar tennisbollar, men har ett lägre tryck.

Kvinna spelar padeltennis mot en glasvägg

KAN MAN ANVÄNDA GLASVÄGGEN? Du kan använda glasväggarna på din egen planhalva när du spelar. På så sätt kan du få bollen över nätet genom att slå den mot din egen vägg först.

4. Hur ser en padelbana ut?

Blå padelbana

HUR SER EN PADELBANA UT? Här kan du se hur en padelbana ser ut.

 • Banan delas på mitten av ett nät som är 88 cm högt på mitten.
 • Banan delas på mitten av ett nät som är 88 cm högt på mitten.
 • Bakväggarna och en bit av sidoväggarna är av glas.
 • Högst upp på bakväggarna och den bit av sidoväggarna som inte är av glas, täcks av metallgaller
 • Padelbanans underlag består oftast av konstgräs med inslag av lite sand.
Bra skor för padeltennis i röda och svarta färger

BRA SKOR FÖR PADEL - ska ge ett bra grepp i underlaget, men de bör också kunna glida en aning när du sträcker på dig för att nå en boll. På grund av alla riktningsförändringar i spelet bör skorna dessutom bidra med bra stabilitet för dina fotleder, så att du inte riskerar att vricka dig.

5. Vad har man på sig när man spelar padel?

När det gäller kläder för padel är det fritt val. Det viktigaste är att du väljer något som känns bekvämt och som du kan röra dig fritt i. Skorna är däremot värda att titta extra på. Det finns skor utvecklade speciellt för padel, men ett par tennisskor för grus kan också användas.

6. Vilka är reglerna i padel?

Om du kan reglerna i tennis har du redan kommit en bra bit på vägen, för det finns många likheter. Bland annat är poängsystemet detsamma. Det spelas i bäst av tre set.

En av de viktigaste skillnaderna från tennis är att man inte får använda överhandsserve. I stället ska du låta bollen studsa i marken och göra en underhandsserve och slå till bollen medan den är under midjehöjd. Bollen ska sedan hamna i motståndarens serveruta. Efter att ha studsat en gång i marken får bollen gärna studsa upp mot glasväggen (men inte gallret). Motspelaren kan vänta med att slå till bollen tills den har studsat mot glasväggen, men bollen får inte studsa mot marken igen innan den slås tillbaka över nätet. Om du gör ett servefel får du en andraserve – precis som i tennis.

Ditt lag får poäng om:

 • Motståndarlaget gör två servefel.
 • Motståndarlaget slår bollen i nät.
 • Bollen studsar mer än en gång i marken på motståndarlagets planhalva.
 • Motståndarlaget träffar bollen med racketet mer än en gång i rad.
 • Motståndarlaget slår bollen i bak-­ eller sidoväggarna utan att den har studsat mot marken först.
 • En motståndare nuddar nätet med racketet eller med kroppen.

7. Är padel bra träning?

En padelmatch kan göra underverk för konditionen, eftersom det är en sport där man nästan aldrig får vila under matchens gång. Efterhand som du och dina medspelare blir mer vana, kan ni hålla igång spelet längre tid utan avbrott och det ökar intensiteten ännu mer.

En studie från 2018, offentliggjord i Science & Sports, visade att medelålders kvinnor som spelade padel, hade bättre kondition, balans, explosiv styrka och uthållighet än inaktiva kvinnor och padelkvinnornas midjemått var också mindre. Jämfört med sporter som squash, handboll och badminton är padel mycket skonsamt, bl.a. tack vare det mjuka konstgräs man spelar på.

8. Heter det padel eller padeltennis?

När padel introducerades i Sverige var det ofta med tillägget -tennis, kanske för att det på så sätt var lättare för folk att få en någorlunda bra bild på vad sporten gick ut på. Men officiellt heter sporten bara padel. Namnförvirringen blir inte heller mindre av att det faktiskt finns en idrottsgren som heter paddle tennis, och vars racket liknar en paddel – men som inte har något med padel att göra.

9. Är padel lättare att spela än tennis?

Ja, padel är lätt att lära sig och det krävs inte samma tekniska färdigheter som t.ex. i tennis. Den effektiva speltiden är också längre. Medan man i tennis oftast behöver ha spelat några gånger för att kunna få lite längre dueller, så behöver man inte vara någon erfaren padelspelare för att ha ett bra flyt i spelet. De fysiska kraven är också mindre i padel. Padelbanan är mindre än en tennisbana, och eftersom man är två spelare på vardera sidan nätet, behöver man inte heller springa runt lika mycket på banan.

Man och kvinna spelar padel. Man anstränger sig för att nå en boll på en padelbana

ÄR REGLERNA I PADEL SVÅRA ATT LÄRA SIG? Padelreglerna och de grundläggande färdigheterna är lätta att lära sig, och man kan därför snabbt komma i gång.

10. Varför är padel så populärt?

Padel kan spelas av folk i alla åldrar och på alla nivåer, och det funkar utmärkt att utmana vänner, kollegor eller familjemedlemmar på en match även om de inte är lika bra tränade som du är. Det är i hög grad en social aktivitet eftersom man nästan alltid spelar dubbel. Padel lockar många spelare från andra sporter som fotboll, badminton och tennis, men också folk som aldrig varit särskilt aktiva tidigare.

Källa: Dansk Padel Forbund m.fl.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 12/2021