Frågor och svar om I FORMs Mät din runda
Hur ritar och sparar jag en runda? Vad betyder alla symboler på kartan? Och kan jag ändra en löprunda som jag redan har sparat? Få svar på alla dina frågor om I FORMs ruttplanerare här.
Hur ritar och sparar jag en runda? Vad betyder alla symboler på kartan? Och kan jag ändra en löprunda som jag redan har sparat? Få svar på alla dina frågor om I FORMs ruttplanerare här.
I mars, 2020, uppdaterade vi I FORMs ruttplanerare med bland annat en ny karta. Det betyder att en del funktioner har förbättrats – och andra har försvunnit. Här hittar du svaren på de mest frekvent ställda frågorna om vår ruttplanerare.
När du är på kartan (klicka på "Mät din runda här" från ruttplanerarens startsida), så börja med att hitta den plats där din runda börjar (Använd sökfunktionen överst till höger eller dra/zooma i kartan.
På mobil: Använd två fingrar för att zooma in och ut.
På dator: Använd scrollhjulet på din mus eller zoom-knapparna i översta vänstra hörnet.
När du klickar på kartan för första gången sätter du ut din först punkt på din runda – och då är du igång.
Rundan uppdaterar sig för varje punkt du sätter ut – det vill säga räknar antalet kilometer och antal förbrända kalorier. Det betyder att du inte behöver "avsluta" rundan för att kunna se rundans längd.
Om du vill spara din runda måste du logga in i Ruttplaneraren INNAN du ritar din runda.
Du kan antingen zooma dig fram till den plats på kartan där du vill starta din runda, eller använda sökfunktionen i övre högra hörnet (klicka på luppen över kartan).
OBS: På dator kan den lätt förväxlas med sökfunktionen på I FORMs huvudsida, som ligger lite ovanför.
Kartsökningen kan maximalt visa fem resultat åt gången, och eftersom kartan är över hela världen kan du uppleva att den stad eller väg du söker efter inte är bland de fem resultaten.
Lösningen är att söka mer specifikt. Skriv t ex "nygatan, Örebro" istället för bara nygatan.
På mobil: Tryck på knappen "Radera punkt" längst ner till höger på kartan.
På dator: Klicka på den lilla soptunnasymbolen med texten "radera punkt".
När du gör det tar ruttplaneraren bort den senast utsatta punkten på din runda. Du kan radera hur många punkter du vill – en i taget.
Nej, du kan tyvärr inte flytta en existerande punkt på ruttplaneraren. Vill du göra om din runda måste du gå baklänges och radera punkt för punkt tills du kommer till den punkt som är felplacerad – och rita om rundan från den.
Ja. Vår ruttplanerare är inställd till att som standard rita rundor manuellt, det vill säga att den sätter ett rakt streck mellan de punkter som du sätter ut på kartan. Det är en fördel om du ska rita en runda på platser där det på kartan inte finns någon markeras väg eller stig, till exempel om du ska springa genom skogen, över gräsplaner och liknande.
Men du kan enkelt byta metod för att rita rundor, så att din runda automatiskt anpassas till existerande stigar och vägar. Gör du det kommer ruttplanerare rita den kortaste möjliga vägen mellan dina punkter genom att följa existerande vägar eller stigar på kartan.
Du kan byta mellan de två rit-metoderna medan du ritar din runda, så du till exempel låter din runda följa stigar och vägar automatiskt en del av rundan och sedan slå av funktionen när du behöver att följa fågelvägen om du till exempel sprungit där det inte finns någon stig.
När du låter rundan följa vägar och stigar automatiskt kan du råka ut för att rundan "vägrar" att följa en stig eller väg som du vill följa, utan istället ritar en "omväg" utanför din önskade rutt för att sammanlänka dina två punkter.
Det kan bero på att den stig eller väg du vill följa inte passar den form av runda som du har valt (Du kan till exempel inte rita en löprunda på en motorväg...) Problemet kan också bero på ett tekniskt fel.
Oavsett vilket kan du lösa problemet genom att byta till att rita rundan manuellt (Se hur du gör här) – om du är säker på att du får gå, springa eller cykla på den valda vägen eller stigen.
När du byter till att rita rundan manuellt, sätter ruttplaneraren en rak linje mellan dina punkter. Du kan byta tillbaka till att den följer stigar och vägar automatiskt igen, när du kommit förbi din "problempunkt" på rundan.
Den karta vi använder till ruttplaneraren heter OpenStreetMap. Det finns många olika symboler på kartan för allt från skog, marker och sjöar till olika typer av vägar, stigar och rastplatser och sevärdheter.
Här nedan kan du se en förklaring av några av de viktigaste symbolerna som du kan stöta på när du ritar en cykelrunda, vandringsrutt eller löprunda.
Vill du veta mer om alla kartsymboler som finns på kartan kan du kolla OpenStreetMaps egen wiki-sida här.
Den karta vi använder i ruttplaneraren är ett så kallat Open Source-projekt, där tusentals av användare i hela världen konstant hjälper till med att rätta och förbättra kartan.
Det betyder att du förhoppningsvis kommer att uppleva att många funktioner (t ex grillplatser, vattenposter m.m.) samt många mindre stigar, som vanligtvis inte är med på andra kartor finns med på den här kartan.
Men det kan också betyda att vissa områden inte är så detaljerade som de skulle kunna vara.
Om det gäller för ditt område, beklagar vi det. Här rekommenderar vi att du ritar upp din runda manuellt – punkt för punkt – och inte låter den följa stigar och vägar automatiskt.
Om du är intresserad av att hjälpa till med att förbättra kartan i ditt område, så kan du se hur du gör här:
Getting involved with OpenStretMap (extern sida på engelska)
Du kan dessvärre inte byta till satellitkarta i ruttplaneraren. Den karta vi använder du finns bara i ritad version.
Ja, det kan du. Det kräver dock att du har registrerat dig som användare på iform.se, så du senare kan logga in och hitta dina rundor igen.
Du kan snabbt upprätta en profil, medan du sparar din runda. Det är enkelt och helt gratis.
###
Det gör du på två olika ställen beroende på om du använder ruttplaneraren på din mobil eller en dator:
På mobil: Klicka på "Inställningar" längst ner på sidan. Då dyker alla extra-funktioner till ruttplaneraren upp – bland annat val av rutt-typ.
På dator: Klicka på Löpning, promenad eller Cykling under Ange din motionstyp – under kartan.
När du väljer motionstyp anpassar ruttplaneraren beräkningen av din kaloriförbrukning, så den passar till den valda motionsformen.
Ruttplaneraren beräknar automatiskt längden på din runda i takt med att du ritar den.
Det betyder att du kan använda ruttplaneraren både till att kolla hur långt du har sprungit, gått eller cyklat när du kommer hem OCH till att planera din runda innan du går hemifrån.
Om du vill springa precis 5 kilometer så är ruttplaneraren ett genialt bektyg för att mäta upp och planera din löprunda. Samma sak gäller om du till exempel behöver några riktmärken längst vägen, så att du på förhand vet att när du har nått en specifik vägkorsning så har du cyklar 10 km.
När du sparar din runda kommer information om rundans längd också bli sparad och framgå av översikten under "Mina rundor".
Ruttplaneraren beräknar löpande din kaloriförbrukning i takt med att du ritar rundan. Du kan se talet precis under kartan (på dator) eller överst till vänster (på mobil).
Kom ihåg att ange både din motionstyp (löpning, promenad eller cykling) och din vikt, om du vill ha en så precis kaloriberäkning som möjligt.
Var dock observant på att det är en stor skillnad på individuella personers kaloriförbränning och att ruttplanerarens kaloriberäkning är baserad på ett genomsnittstal.
Om du knappar in din tid – alltså hur lång tid det tog dig att klara av rundan – under kartan (eller under Inställningar på mobilen), beräknar ruttplaneraren automatiskt både din genomsnittshastighet i km/t, och hur många minuter du springer per kilometer.
Utöver att se hur snabbt du har sprungit, kan du också använda den här funktionen i din planering. Om du t ex vill springa 5 km på 30 minuter, kan du mäta upp en 5 kilometersrunda i ruttplaneraren, knappa in 30 minuter under tid – och se att du behöver springa 6 minuter per kilometer i genomsnitt, och ha en genomsnittshastighet på 10 km/timmen för att nå ditt mål.
Nej, det är tyvärr inte möjligt att se höjdprofil på din runda med den kart-lösning vi använder oss av i nuläget.
Du hittar dina rundor genom att klicka på länken "Mina rundor" under själva kartan (på dator) eller under "Inställningar" på mobil.
Du behöver vara inloggad på sidan för att kunna se dina sparade rundor. Om du inte är inloggad blir du automatiskt skickad till login-sidan – och därifrån till översikten med dina sparade rundor.
Ja, alla rundor som du gjort och sparat i den gamla ruttplaneraren har flyttats över till den nya. Du hittar dem här:
Nej, har du sparat din runda en gång så kan du inte ändra på den. Då måste du rita en ny. Du kan rita så många rundor du vill.
Du kan dock ändra namn och typ på din sparade runda (klicka på knappen Rätta info över kartan som visar din runda).
Dina löprundor är inte synliga på I FORMs websida för andra än dig – det vill säga, ingen kan komma in till sidan med dina rundor.
Google indexerar dock alla löprundor, och de kan därför sökas fram på det namn du har gett rutten, eller det område de är gjorda i. Men rundorna kommer inte att innehålla någon information som knyter dem till dig, såsom ditt namn, ditt användarnamn, din adress eller din e-post.
Ja, du kan radera alla de rundor du själv har skapat. Gå in på rundan via sidan "Mina rundor" och klicka på knappen Radera runda ovanför kartan med din runda. Bekräfta ditt val – och rundan är raderad!
Om du vill dela din runda ska du kopiera webadressen på din runda (antingen i webläsarens adressfält eller genom att kopiera länken som står längst ner under "dela din runda") – och skicka det på mejl eller lägga in länken på den sociala media du vill dela den på.
Nej, ruttplaneraren finns inte som en app. Ruttplaneraren är dock anpassad så att du enkelt kan använda den på din mobil via en webläsare.
Om du vill ha enkelt tillgång till I FORMs ruttplanerare via din mobils skärm så gör så här:
Nu har du skapat en genväg på din mobil (en ikon med I FORM stora O), som du bara behöver klicka på för att komma direkt till ruttplaneraren.