Löptips: Undvik skador genom att variera runda

Nästa gång du ska g ut och springa så testa att ta en annan väg än du brukar. Varierande underlag är nämligen väldigt nyttigt för dina fötter och resten av kroppen.

Kvinna springer i skogen

LÖPNING Vilket underlag löper du oftast på?

© iStock

Löparskorna har kommit på fötterna, du har äntligen hittat tiden till att springa och det är fint väder. Allt flyter ända till dess du börjar springa och du känner av den irriterande överbelastningsskadan som tvingar dig att avbryta turen och traska hem igen.

Känner du igen scenariet är du långt ifrån ensam. Upp emot 70 procent av alla löpare lider av skador i t ex knän och fötter. För trots att löpning är väldigt hälsosamt är det också något av det hårdaste du kan utsätta dina leder och senor för.

Därför ska du vara noga med att använda rätt skor och välja distanser som passa din nivå. Läs här hur du väljer ut rätt löparskor, och se I FORMs test av löparskor.

Men du kan också undvika skador genom en ganska enkel förändring: Välj en annan löprunda än du brukar. Att variera underlaget bidrar nämligen till att förebygga överbelastning.

För varje steg du springer får du stötar genom kroppen som motsvarar 3-4 gånger din egen kroppsvikt. Stötarna sprider sig till dina vader, knän, höfter och rygg. Och för att minska den belastningen bör du variera ditt underlag så mycket som möjligt, så att stötarna blir olika från gång till gång.

Några av de hårdaste underlagen du kan löpa på är asfalt, sten och trottaorer. Försök att minska turerna på de underlagen. Spara dem eventuellt till de korta rundorna, där du behöver fart i fötterna.

  • Bor du i närheten av natur så välj rundor med massor av olika sorters terräng, t ex grus, gräs, äng, skog m.m.
  • Spring i skogen så ofta du kan. Då får du bra variation i fötterna eftersom du springer på både gräs, sten, rötter, grenar och grusstigar. Torv och skogsstigar är också de mjukaste underlag du kan löpa på, så du får en bra stötabsorbering.
  • Använd en ruttplanerare för att upptäcka nya stigar och vägar som du inte visste fanns i ditt närområde.