Läckra snacks håller magen i gång

En sund mage handlar inte enbart om vad du äter, utan också om när. Håll i gång magen hela dagen med mellanmål som inte bara smakar gott utan också mättar och sätter fart på din matsmältning.

Väljer du ofta att låta hungern plåga tarmarna hela dagen för att med gott samvete sätta i dig en jättestor måltid när det står läcker middagsmat på bordet? Det är en nästan säker väg till att förr eller senare få problem med matsmältningen.

Kom ihåg mellanmålen

När du äter för mycket, eftersom du har blivit jättehungrig, är det nämligen skadligt för din matsmältning. De stora mängderna mat som du sätter i dig klumpar ihop sig i magen och sänker hastigheten som de kan komma vidare med.

Maten får med andra ord tid att skramla runt för länge och riskerar att göra dig uppblåst och ur form – eller direkt skada din hälsa genom att uppehålla sig så länge i tarmarna att eventuella onyttiga ämnen från maten, till exempel tungmetaller, hinner vandra över i blodet.

Det är bland annat bakgrunden till att de flesta näringsexperter rekommenderar att vi äter minst två mellanmål om dagen – av den nyttigaste sorten alltså. Ett par små välvalda snacks under dagen kan nämligen dels se till att du inte blir alltför hungrig på kvällen och faller för frestelsen att frossa, dels förse din kropp med lite extra bränsle innan den går på tomgång. Det gynnar inte enbart ditt blodsocker och din energi, utan i hög grad också din matsmältning som får en chans att ha lite att arbeta med hela tiden – i stället för att bli utskickad på hårt arbete tre gånger om dagen.

Om du väljer att äta mellanmål kan det vara en riktigt bra idé att se till att de är magvänliga och fiberrika.

Kurrar magen kl. 15? Ät då något litet. Här hittar du en rad nyttiga snacks som stillar den lilla hungern.

Läs också: Fantastiska havrebollar