Ugnsbakta dorader med romesco och ugnsbakta grönsaker

40 minuter
712 kcal

Det finns otroligt mycket hälsa att hämta på att byta ut biffarna och korv mot fisk. Gör som i Medelhavsområdet och servera dorader med ljumma grönsaker. Med vårt recept får du massor av fibrer och protein.

dorader

DU KAN OCKSÅ GRILLA DORADO, ÄVEN KALLAD GULDSPARID. Det är lättast att grilla fiskar av en viss storlek. Om du ska grilla små fiskar kan du sätta dem på spett.

© wichmann+bendtsen

Ugnsbakta dorader med romesco och ugnsbakta grönsaker

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Romesco:

  • 1 röda paprikor
  • ½ dl mandlar
  • 50 g soltorkade tomater
  • ½ fett vitlöksklyftor
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk chiliflakes
  • ¼ tsk havssalt
  • ½ msk rödvinsvinäger, kan utelämnas
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 msk vatten

Ugnsbakade grönsaker med baljväxter:

  • ½ aubergine
  • ½ squash
  • ½ paprika
  • ½ rödlök
  • 2 fett vitlöksklyftor
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ burk baljväxter, t ex kikärter eller vita bönor
  • ¼ knippa färska örter, t ex timjan

Ugnsbakade dorader:

  • 2 små dorader eller 2 medelstora
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 citroner
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • Ett par kvistar färska örter

Så här gör du:

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Börja med romescon. Ta bort kärnorna ur paprikorna, dela dem i fyra delar och baka i ca 20 min. i ugnen på 200°C tills de får färg och är mjuka.
  • Mixa paprikorna i en matberedare med mandel, avrunna soltorkade tomater, krossade vitlöksklyftor, kryddor, vinäger, olja och vatten till en krämig dipp.
  • Skär grönsakerna i munsbitstora bitar. Vänd dem i olivolja, salta och peppra och lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med hälften av de färska örterna. Spara resten till servering.
  • Baka grönsakerna i den förvärmda ugnen i ca 20 minuter, tillsätt bönorna och baka i ytterligare 5 minuter.
  • Skölj fiskarna och torka dem med en pappershandduk. Rensa skinnet på båda sidor av fisken och gnid in med havssalt och peppar på in- och utsidan.
  • Lägg fisken i en smord ugnsfast form, skiva citronen och lägg hälften av skivorna i magen på fisken. Häll olivoljan över fisken och lägg de resterande citronskivorna ovanpå tillsammans med några kvistar färska örter.
  • Ställ in formen i den förvärmda ugnen och baka fisken i ca 20–25 min vid 200 grader tills den är mör och genomstekt. Tiden beror på fiskens storlek.
  • Servera de bakade doraderna med grönsaker och romesco.

Tips

  • Fisk och grönsaker kan också tillagas på grillen om vädret tillåter det. Grilla på skinnsidan på hög värme. Vänta med att ta upp fisken från grillen tills den lossnar av sig själv.
  • Du kan också använda tonfisk, lax eller öring.
  • Servera gärna en härlig foccacia till – det smakar grönt och gott.
  • Om du använder torkade bönor är det viktigt att du blötlägger dem och kokar dem enligt anvisningarna på förpackningen.