Om du använder torkade bönor ska de blötläggas natten före och kokas i lättsaltat vatten i 45 innan du lägger dem i soppan.

Grönsakssoppa med vitlök och vita bönor

En härligt mättande soppa som är späckad med grönsaker.

Grönsakssoppa med vitlök och vita bönor

4 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 30 minuter

Tid totalt: 45 minuter

INGREDIENSER

100 g vita torkade bönor (180 g om du väljer burkbönor)

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

1 msk extra virgin olivolja

12 torkade enbär

4 stänglar bladselleri

3 purkolökar

200 g rotselleri

400 g rödbetor

1 l kyckling- eller grönsaksbuljong

2 msk kallpressad rapsolja

Garnering

100 g rostad gourmetbacon

1 bit slantad purjolök

Gör så här:

  • Skär löken i tärningar och fräs dem i olja tills de är blanka. Mosa enbären lätt med den breda delen av kniven och lägg i dem med löken i stekpannan.
  • Slanta bladselleri och purjolök. Skala rotselleri och rödbetor och tärna dem. Lägg i sellerin i grytan och häll varm buljong över. Låt puttra i 20 minuter.
  • Blanda i rapsoljan och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg i bönorna. Låt de värmas upp till strax under kokpunkt i cirka 5 minuter.
  • Tärna bacon och rosta dem tills de är gyllene och fettet borta. Lägg dem på en bit hushållspapper och tärna fint. (Som allternativ till bacon kan du även använda 4 skivor lufttorkad skinka som rostas vid 200 grader i ugnen, utan varmluft, på bakplåtspapper i cirka 5 minuter.
  • Skär purjolöken i fina bitar och drös över soppan ihop med bacon.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept

näringsinnehåll per person

Energi: 465 kcal

Protein: 18 g

Fett: 17,5 g

Kolhydrat: 67,5 g

Kostfiber: 16,5 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar