Om du använder torkade bönor ska de blötläggas natten före och kokas i lättsaltat vatten i 45 innan du lägger dem i soppan.

Grönsakssoppa med vitlök och vita bönor

En härligt mättande soppa som är späckad med grönsaker.

24 januari 2013 av Anne Larsen och Martin Kreutzer

4 personer

100 g vita torkade bönor (180 g om du väljer burkbönor)
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 msk extra virgin olivolja
12 torkade enbär
4 stänglar bladselleri
3 purkolökar
200 g rotselleri
400 g rödbetor
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk kallpressad rapsolja


Garnering

100 g rostad gourmetbacon
1 bit slantad purjolök


    Gör så här:

  • Skär löken i tärningar och fräs dem i olja tills de är blanka. Mosa enbären lätt med den breda delen av kniven och lägg i dem med löken i stekpannan.
  • Slanta bladselleri och purjolök. Skala rotselleri och rödbetor och tärna dem. Lägg i sellerin i grytan och häll varm buljong över. Låt puttra i 20 minuter.
  • Blanda i rapsoljan och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg i bönorna. Låt de värmas upp till strax under kokpunkt i cirka 5 minuter.
  • Tärna bacon och rosta dem tills de är gyllene och fettet borta. Lägg dem på en bit hushållspapper och tärna fint. (Som allternativ till bacon kan du även använda 4 skivor lufttorkad skinka som rostas vid 200 grader i ugnen, utan varmluft, på bakplåtspapper i cirka 5 minuter.
  • Skär purjolöken i fina bitar och drös över soppan ihop med bacon.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar