Om du använder torkade bönor ska de blötläggas natten före och kokas i lättsaltat vatten i 45 innan du lägger dem i soppan.

Grönsakssoppa med vitlök och vita bönor

En härligt mättande soppa som är späckad med grönsaker.

4 personer

100 g vita torkade bönor (180 g om du väljer burkbönor)
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 msk extra virgin olivolja
12 torkade enbär
4 stänglar bladselleri
3 purkolökar
200 g rotselleri
400 g rödbetor
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk kallpressad rapsolja


Garnering

100 g rostad gourmetbacon
1 bit slantad purjolök


    Gör så här:

  • Skär löken i tärningar och fräs dem i olja tills de är blanka. Mosa enbären lätt med den breda delen av kniven och lägg i dem med löken i stekpannan.
  • Slanta bladselleri och purjolök. Skala rotselleri och rödbetor och tärna dem. Lägg i sellerin i grytan och häll varm buljong över. Låt puttra i 20 minuter.
  • Blanda i rapsoljan och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg i bönorna. Låt de värmas upp till strax under kokpunkt i cirka 5 minuter.
  • Tärna bacon och rosta dem tills de är gyllene och fettet borta. Lägg dem på en bit hushållspapper och tärna fint. (Som allternativ till bacon kan du även använda 4 skivor lufttorkad skinka som rostas vid 200 grader i ugnen, utan varmluft, på bakplåtspapper i cirka 5 minuter.
  • Skär purjolöken i fina bitar och drös över soppan ihop med bacon.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar