Paella med räkor, blåmusslor och fullkornsris

40 minuter
589 kcal

Den spanska klassikern paella med ris. Här i en hälsosam version med skaldjur och massor av mättande protein. Om du föredrar kyckling passar receptet också mycket bra.

Paella

PAELLA – Är också gott serverat direkt i pannan med massor av goda örter på toppen.

© wichmann+bendtsen

Paella med räkor, blåmusslor och fullkornsris

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g musslor, t ex blåmusslor
  • ½ gul lök
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • 150 g fullkornsris
  • tsk saffran
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk torkad timjan
  • 3½ dl grönsaksbuljong
  • 2 fett vitlöksklyftor
  • ½ burk krossade tomater
  • 1 paprikor
  • 6 körsbärstomater
  • 200 g stora räkor
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Servering:

  • 1 citroner
  • ¼ knippa bredbladig persilja

Så här gör du:

  • Skrubba och kontrollera musslorna. Knacka lätt på de öppna skalen. Om de inte stänger sig ska du kasta dem eftersom de kan vara dåliga.
  • Finhacka löken och fräs i olivolja i en kastrull eller stekpanna tills löken är mjuk.
  • Tillsätt fullkornsris, saffran, paprikapulver, timjan och 2 dl grönsaksbuljong och rör om medan riset absorberar vätskan.
  • Tillsätt sedan resten av grönsaksbuljongen, finhackad vitlök och konserverade tomater. Låt paellan sjuda på låg till medelhög värme i 20 min. under lock.
  • Skär paprikan i strimlor, halvera körsbärstomaterna och tillsätt båda till paellan. Låt sjuda i 5 min, tillsätt sedan räkorna och musslorna. Lägg locket på grytan eller pannan och låt koka i 5 minuter eller tills musslorna har öppnat sig. Ta bort eventuella oöppnade musslor.
  • Smaka av med salt och peppar och servera paellan med rikligt med färsk citronsaft och färska örter, t ex grovhackad bladpersilja.

Tips

  • Paella är också gott med kyckling, chorizo, kammusslor eller hummer.
  • Du kan också använda ris eller risottoris. De kommer att suga upp mycket smak från de övriga ingredienserna, men du får inte lika mycket kostfiber.