Kalvpaté med varm rödkål

75 minuter
567 kcal

Paté och rödkål hör också hemma på julbordet och den här hemmalagade versionen är både sund och har massor av smak.

Kalvepaté

75 minuter
567 kcal
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ¼ kg hackat kalvkött med låg fetthalt
  • ¼ näve färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
  • ½ ägg
  • 33 g bruna champinjoner
  • schalottenlökar
  • 16 g bacon i små tärningar
  • ¼ msk finriven ingefära
  • ¼ msk konjak
  • 8⅓ g valnötter
  • Havssalt och svartpeppar

Tillbehör

  • Cornichoner

Så gör du

  • Sätt ugnen på 190 grader.
  • Mixa kött, oregano, ägg, finhackade champinjoner, bacon, ingefära, konjak, valnötter, 1 msk salt och peppar (20 varv med kvarnen).
  • Lägg färsen i en form och baka i en timme.

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder


Rödkål

25 minuter
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • rödlök
  • ⅓ msk extra jungfruolja
  • ¼ rödkål
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • vaniljstång
  • ⅓ dl apelsinjuice
  • Elstaräpple eller liknande syrligt och krispigt äpple
  • 1⅓ msk agavesirap (eller akaciahonung)
  • 33 g tranbär
  • 33 g röd basilika

Så gör du

  • Skär rödlöken i fina tärningar.
  • Hetta upp oljan och stek löktärningarna mjuka och glänsande.
  • Snitta rödkålen och lägg den i en kastrull med lite salt. Vänd den väl.
  • Lägg i vaniljfrön och de tömda stängerna i rödkålen tillsammans med apelsinjuicen och låt kålen sjuda i 5 minuter.
  • Skär äpplet i klyftor och lägg i med kålen, tillsammans med sirap och tranbär, värm ordentligt och låt kålen sjuda i några minuter.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Servera patéskivorna med varm kål med färsk röd basilika och cornichoner.

LÄS OCKSA: 9 nyttiga och goda rödkålssallader