Kalvpaté med varm rödkål

Paté och rödkål hör också hemma på julbordet och den här hemmalagade versionen är både sund och har massor av smak.

18 november 2014 av Anne Larsen och Martin Kreutzer

Kalvepaté

12 personer

1 kg hackat kalvkött med låg fetthalt
En näve färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
3 ägg
200 g bruna champinjoner
2 schalottenlökar
100 g bacon i små tärningar
1 msk finriven ingefära
1 msk konjak
50 g valnötter
Havssalt och svartpeppar

Tillbehör

Cornichoner.

Så gör du

  • Sätt ugnen på 190 grader.
  • Mixa kött, oregano, ägg, finhackade champinjoner, bacon, ingefära, konjak, valnötter, 1 msk salt och peppar (20 varv med kvarnen).
  • Lägg färsen i en form och baka i en timme.


Rödkål

6 personer

1 rödlök
1 msk extra jungfruolja
½ rödkål
Havssalt och nymalen svartpeppar
1 vaniljstång
1 dl apelsinjuice
1 Elstaräpple eller liknande syrligt och krispigt äpple
4 msk agavesirap (eller akaciahonung)
100 g tranbär
100 g röd basilika

LÄS OCKSA: 9 nyttiga och goda rödkålssallader

Så gör du

  • Skär rödlöken i fina tärningar.
  • Hetta upp oljan och stek löktärningarna mjuka och glänsande.
  • Snitta rödkålen och lägg den i en kastrull med lite salt. Vänd den väl.
  • Lägg i vaniljfrön och de tömda stängerna i rödkålen tillsammans med apelsinjuicen och låt kålen sjuda i 5 minuter.
  • Skär äpplet i klyftor och lägg i med kålen, tillsammans med sirap och tranbär, värm ordentligt och låt kålen sjuda i några minuter.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Servera patéskivorna med varm kål med färsk röd basilika och cornichoner.

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar