Kalvpaté med varm rödkål

Paté och rödkål hör också hemma på julbordet och den här hemmalagade versionen är både sund och har massor av smak.

18 november 2014 av Anne Larsen och Martin Kreutzer

Kalvepaté

12 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 1 timme

Tid totalt: 75 minuter

INGREDIENSER

1 kg hackat kalvkött med låg fetthalt

1 näve färsk oregano (eller 2 tsk torkad)

3 ägg

200 g bruna champinjoner

2 schalottenlökar

100 g bacon i små tärningar

1 msk finriven ingefära

1 msk konjak

50 g valnötter

Havssalt och svartpeppar

Tillbehör

Cornichoner

Så gör du

  • Sätt ugnen på 190 grader.
  • Mixa kött, oregano, ägg, finhackade champinjoner, bacon, ingefära, konjak, valnötter, 1 msk salt och peppar (20 varv med kvarnen).
  • Lägg färsen i en form och baka i en timme.

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder

näringsinnehåll per person

Energi: 567 kcal

Protein: 48,4 g

Fett: 24,5 g

Kolhydrat: 41,3 g

Kostfiber: 7,2 g

Rödkål

6 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tillagningstid: 15 minuter

Tid totalt: 25 minuter

INGREDIENSER

1 rödlök

1 msk extra jungfruolja

½ rödkål

Havssalt och nymalen svartpeppar

1 vaniljstång

1 dl apelsinjuice

1 Elstaräpple eller liknande syrligt och krispigt äpple

4 msk agavesirap (eller akaciahonung)

100 g tranbär

100 g röd basilika

Så gör du

  • Skär rödlöken i fina tärningar.
  • Hetta upp oljan och stek löktärningarna mjuka och glänsande.
  • Snitta rödkålen och lägg den i en kastrull med lite salt. Vänd den väl.
  • Lägg i vaniljfrön och de tömda stängerna i rödkålen tillsammans med apelsinjuicen och låt kålen sjuda i 5 minuter.
  • Skär äpplet i klyftor och lägg i med kålen, tillsammans med sirap och tranbär, värm ordentligt och låt kålen sjuda i några minuter.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Servera patéskivorna med varm kål med färsk röd basilika och cornichoner.

LÄS OCKSA: 9 nyttiga och goda rödkålssallader

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar