Samtidigt framhäver chilifrukten smaken hos fettfattiga rätter, så att det blir godare att äta hälsosamt. Ta din nya viktminskningsvän i handen och prova några läckra chilirecept.
LÄS OCKSA: Är chili nyttigt?
SUNDA FAKTA
- Chilifrukten är sprängfylld med hälsosamma saker, bland annat C-vitamin, betakaroten, antioxidanter och flavonoider som stärker immunförsvaret och skyddar dig mot cancer och inflammationer i kroppen.
- Studier visar att chili sänker blodtrycket genom att utvidga kärlen och göra dem mer lättframkomliga.
- Chili skyddar din magsäck mot frätande ämnen som alkohol och mediciner, eftersom den starka frukten stimulerar magen att utsöndra slem som lägger sig som en hinna runt de skadliga ämnena.
- Chili smakar starkt eftersom det innehåller ämnet kapsaicin, som stimulerar de nerver i huden och på tungan som normalt reagerar på värme och smärta.
- Merparten av kapsaicin finns inte i kornen, som många tror, utan i fröfästet precis under stjälken.
- Chili tillför faktiskt inte någon egentlig smak till din mat - den gör den bara starkare. Därför är den idealisk för att framhäva de övriga ingrediensernas smak och lyfta den totala smakupplevelsen.
- Blir en chilirätt för stark, neutraliserar du den effektivast med mjölk, yoghurt eller alkohol. Vatten är ingen effektiv törstsläckare.
LÄS OCKSA: Är paprikan en chili?