Pavlova med sensommarbär

3½ timmar
209 kcal

Det här är ett av våra absoluta favoritrecept. Massor av bär – och färre kalorier – än i många andra typer av desserter.

Pavlova

PAVLOVA – Maräng bakas på mycket låg värme under lång tid för att bli krispig.

© wichmann+bendtsen

Pavlova med sensommarbär

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 äggvitor
  • 62 g socker
  • ¼ tsk vitvinsvinäger
  • ½ tsk majsstärkelse
  • ¼ tsk vaniljpulver

Topping

  • 31 ml vispgrädde eller vispbar soja
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 87 g björnbär
  • 31 g blåbär
  • Färska myntablad

Så här gör du

  • Värm ugnen till 150 grader.
  • Vispa äggvitorna stela. Tillsätt sedan sockret, en matsked i taget. Tillsätt vinäger, majsstärkelse och vanilj när sockret är helt upplöst. Vispa igen.
  • Bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt i en cirkel stor som en tallrik. Gör en liten fördjupning i mitten på ca ½ cm.
  • Baka marängerna i cirka 1 timme.
  • Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar och svalna där inne i minst 2 timmar. Ugnsluckan ska vara stängd.
  • Vispa ihop grädden med vaniljpulvret och fördela på den svala marängen tillsammans med färska bär och myntablad. Servera direkt.

TIPS Det är viktigt att vispa vitorna tills sockret är helt upplöst. Du kan testa det genom att gnugga en liten mängd av blandningen mellan två fingrar. Om du fortfarande kan känna sockerkorn är de inte upplösta ordentligt.
TIPS För en lyxig touch kan du riva 100 g marsipan i marängsmeten.
TIPS Marängbotten kan bakas i förväg, men den tål inte fukt, så den måste förvaras i en tätslutande behållare.
TIPS På högsommaren är pavlova god i en gräddfärgad variant med t ex jordgubbar, hallon och vinbär.