Chokladmousse med svartavinbärslock

4,5 timmar
428 kcal

Smälter i munnen och ger dig hjärtvänliga fetter.

Chokladmousse med svartavinbärslock

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 75 g mörk choklad (67-71 % kakao)
  • ½ msk frystorkat kaffe
  • ½ msk vatten
  • ½ msk Kahlua
  • Korn från 1/2 vaniljstång
  • 4 äggvitor (ska ha rumstemperatur före vispning)
  • 30 g ljust råsocker

Lock:

  • 100 g frysta svarta vinbär
  • 1 msk fint råsocker
  • Korn från 1/2 vaniljstång

Topping:

  • Strimlor från 1 ekologisk apelsin
  • Korn från 1/3 vaniljstång
  • ½ msk akaciahonung

Tillagning

Smält choklad i vattenbad. Vispa med lätt hand ihop kaffe, kokande vatten, likör och vaniljkorn. Vispa ägg vitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och vispa vidare tills de är ordentligt styva. Häll i kaffeblandningen och vänd försiktigt runt med en degskrapa tills massan är helt blandad. Häll upp moussen i glas och ställ dem i kylskåpet i ca 4 timmar. Mixa halvtinade svarta vinbär med socker och vanilj och häll genom en sil. Ställ i kylen. Gör toppingen genom att röra ner strimlor av apelsinskal i en kastrull med honung och vanilj. Ta upp dem när de är klibbiga och lägg på bakplåtspapper för att svalna. Häll ett svartavinbärslock på moussen innan servering. Garnera med apelsinskal.

Hälsobonus:

Chokladen innehåller en del nyttiga vegetabiliska ämnen och bidrar dessutom med hjärtvänliga fettsyror. Det är dock inte dessertens enda fördelar eftersom svarta vinbär är sprängfulla av antioxidanter som stärker immunförsvaret.