Vetefrallor med kokta kärnor och flingor

213 kcal

Starka armar, gott om tid och en stor portion tålamod är vad som krävs när du bakar bröd med surdeg, men resultatet är mödan värd. Här får du receptet på goda och saftiga vetefrallor.

Vetefrallor med kokta kärnor och flingor

VETEFRALLOR MED KOKTA KÄRNOR OCH FLINGOR Är frallorna klara? Lyft dem och banka på undersidan. Låter det ihåligt är de färdigbakade

© wichmann+bendtsen

Vetefrallor med kokta kärnor och flingor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bullar

Ung surdeg:

  • ¼ dl surdegsbas
  • ¼ dl vatten
  • ¼ dl vetemjöl
  • ¼ dl fullkornsvetemjöl

Kokta vetekärnor:

  • 16 g vetekärnor
  • ⅓ dl kallt vatten
  • ¾ g salt

Bröddeg:

  • 25 g Ölandsfullkornsvetemjöl eller fullkornsvetemjöl
  • 75 g stenmalet vetemjöl
  • ¾ dl kallt vatten
  • ¼ dl surdeg
  • 2½ g salt

Så här bakar du vetefrallor med kokta kärnor och flingor

Ung surdeg:

  • Cirka 8 timmar innan du gör degen tar du 1 dl surdeg och tillsätter vatten och mjöl.
  • Låt det stå i en skål med löst sittande lock på köksbordet.

Kokta vetekärnor:

  • Skölj vetekärnorna och koka dem mjuka i vatten och salt under lock. Det tar cirka 20-30 minuter.

Knådning:

  • Rör ut surdeg, salt och fullkornsmjöl i vattnet.
  • Tillsätt vetemjöl och knåda igenom degen noga. Degen är färdigknådad, när den släpper i sidorna av skålen.
  • Tillsätt vetekärnor och knåda in dem i snabbt i degen.

Jäsning:

  • Gnid in en skål med olja, lägg i degen och sätt lock/plastfolie över.
  • Låt degen stå 1 timme på köksbordet och sedan i kylen i minst 12 timmar.
  • Ta ut degen och låt den stå i 1 timme.
  • Ställ en bakplåt med bakplåtspapper i ugnen och värm den till 250-270 grader.
  • Häll lite rapsolja på bordet och lirka försiktigt ut degen på bordet.
  • Dela degen till bullar med en metallspatel och "fös ihop" degen till frallor. Strö över veteflingor.
  • Flytta dem till den mycket varma bakplåten.
  • Skruva ner till cirka 240 grader efter 5 minuter. Grädda frallorna tills de är mörkbruna, i cirka 20 minuter.

LÄS OCKSA: Vad är en surdeg?

TIPS! Har du knådat tillräckligt länge?

Gör glutentestet och kolla: Ta en bit deg och sträck ut den helt, tills den blir genomskinlig som ett pergamentpapper, utan att den går sönder. Kan du göra det är degen perfekt knådad och redo för jäsning. Går degen sönder, behöver du knåda lite till.


Surdeg ger bättre mättnad och energi

Älskar du bröd men vill gärna undvika stora svängningar i blodsockret, välj då surdegsbröd. Den mjölksyra som surdegsbrödet bildar hjälper till att stabilisera blodsockret. Samtidigt bidrar den långa jäsningstiden till att bryta ner proteinerna till aminosyror, som är lättare för kroppen att smälta.

Här hittar du receptet på en surdegsbas

De mest lästa artiklarna just nu
Förebyggande

MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

Motivation till träning

6 enkla träningsförslag till trötta dagar

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Hälsa

Ska du dricka rödvin eller låta bli?

Dessert

Sunt och enkelt julgodis från oss alla, till er alla

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Psykologi

Varför gör alkohol mig låg dagen efter?

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Stress

10 goda råd som lugnar hjärnan

Mer om Bröd
Bröd

Grytbröd

2¼ timmar
Bröd

Brödet som inte bråkar med din mage

168 kcal
2 timmar
Bröd

Vill du baka egna vetefrallor?

225 kcal
2½ timmar
Bröd

Enkla, kalljästa frukostfrallor

159 kcal
7½ timmar
Bröd

Luftiga, glutenfria kvargfrallor med riven zucchini

108 kcal
30 minuter
Bröd

Hembakade korvbröd

166 kcal
105 minuter
Bröd

Hembakade pitabröd

385 kcal
50 minuter
Bröd

Enkelt broccolibröd utan mjöl

28 kcal
35 minuter
Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Bröd

Enkelt tunnbröd på grillen

180 kcal
1 timme
Bröd

Mörkt rågbröd på surdeg

220 kcal
45 minuter
Newsletter background
I FORM rekommenderar
Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Nyttiga recept

Gör din egen surdeg

598 kcal
4-6 dagar
Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

Träningskläder

5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

Hälsa

Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Fitness

Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet