Vetefrallor med kokta kärnor och flingor

213 kcal

Starka armar, gott om tid och en stor portion tålamod är vad som krävs när du bakar bröd med surdeg, men resultatet är mödan värd. Här får du receptet på goda och saftiga vetefrallor.

Vetefrallor med kokta kärnor och flingor

VETEFRALLOR MED KOKTA KÄRNOR OCH FLINGOR Är frallorna klara? Lyft dem och banka på undersidan. Låter det ihåligt är de färdigbakade

© wichmann+bendtsen

Vetefrallor med kokta kärnor och flingor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bullar

Ung surdeg:

  • ¼ dl surdegsbas
  • ¼ dl vatten
  • ¼ dl vetemjöl
  • ¼ dl fullkornsvetemjöl

Kokta vetekärnor:

  • 16 g vetekärnor
  • ⅓ dl kallt vatten
  • ¾ g salt

Bröddeg:

  • 25 g Ölandsfullkornsvetemjöl eller fullkornsvetemjöl
  • 75 g stenmalet vetemjöl
  • ¾ dl kallt vatten
  • ¼ dl surdeg
  • 2½ g salt

Så här bakar du vetefrallor med kokta kärnor och flingor

Ung surdeg:

  • Cirka 8 timmar innan du gör degen tar du 1 dl surdeg och tillsätter vatten och mjöl.
  • Låt det stå i en skål med löst sittande lock på köksbordet.

Kokta vetekärnor:

  • Skölj vetekärnorna och koka dem mjuka i vatten och salt under lock. Det tar cirka 20-30 minuter.

Knådning:

  • Rör ut surdeg, salt och fullkornsmjöl i vattnet.
  • Tillsätt vetemjöl och knåda igenom degen noga. Degen är färdigknådad, när den släpper i sidorna av skålen.
  • Tillsätt vetekärnor och knåda in dem i snabbt i degen.

Jäsning:

  • Gnid in en skål med olja, lägg i degen och sätt lock/plastfolie över.
  • Låt degen stå 1 timme på köksbordet och sedan i kylen i minst 12 timmar.
  • Ta ut degen och låt den stå i 1 timme.
  • Ställ en bakplåt med bakplåtspapper i ugnen och värm den till 250-270 grader.
  • Häll lite rapsolja på bordet och lirka försiktigt ut degen på bordet.
  • Dela degen till bullar med en metallspatel och "fös ihop" degen till frallor. Strö över veteflingor.
  • Flytta dem till den mycket varma bakplåten.
  • Skruva ner till cirka 240 grader efter 5 minuter. Grädda frallorna tills de är mörkbruna, i cirka 20 minuter.

LÄS OCKSA: Vad är en surdeg?

TIPS! Har du knådat tillräckligt länge?

Gör glutentestet och kolla: Ta en bit deg och sträck ut den helt, tills den blir genomskinlig som ett pergamentpapper, utan att den går sönder. Kan du göra det är degen perfekt knådad och redo för jäsning. Går degen sönder, behöver du knåda lite till.


Surdeg ger bättre mättnad och energi

Älskar du bröd men vill gärna undvika stora svängningar i blodsockret, välj då surdegsbröd. Den mjölksyra som surdegsbrödet bildar hjälper till att stabilisera blodsockret. Samtidigt bidrar den långa jäsningstiden till att bryta ner proteinerna till aminosyror, som är lättare för kroppen att smälta.

Här hittar du receptet på en surdegsbas