Allt du behöver veta om PWO

Vad bidrar PWO (pre-workout) med och hur fungerar det? Här berättar vi om fördelar och nackdelar med PWO-tillskott och vad du kan inta i stället.

Tre behållare med pre-workout produkter

PRE-WORKOUT Det är viktigt att veta om att det inte är alla som har behov av olika kosttillskott.

Vad är det? PWO är en förkortning för pre-workout. I det här fallet beskriver det ett kosttillskott som ska intas före styrketräning. Innehållet av näringsämnen ska höja prestationsförmågan. Ingredienserna varierar, men gemensamt är att de innehåller mer eller mindre av näringsämnen som ger minsta teoretiska energikick.

Hur fungerar det? Oftast får man i sig lite koffein samt aminosyran beta-alanin, vilken potentiellt kan minska mjölksyra i musklerna. Andra aminosyror brukar också finnas tillsatta som möjligtvis kan öka fettförbränningsförmågan eller muskelstyrkan. Dessutom ingår ofta kreatin och vitaminer.

Vem behöver det? Ett PWO-tillskott ger dig mer energi inför träningspassen och musklerna kan därmed utveckla mer kraft. I synnerhet inför riktigt hårda träningspass kan ett PWO-tillskott vara det som ökar prestationsförmågan. Kosttillskottet bidrar troligen också med en viss placeboeffekt.

När ska man ta dem? De ämnen som ingår i ett PWO-tillskott ska kunna absorberas snabbt, och den optimala tidpunkten att inta det på är 30–45 minuter före ett träningspass.

Vad kan man inta i stället? I praktiken kan man lika gärna inta rent kreatin, dricka en stor kopp kaffe och ta en liten proteindryck innan man ska träna – medan man lyssnar på Eye of the Tiger eller tittar på en motivationsvideo på Youtube. Då får man en liknande energiboost.

Hur mycket kostar det? En normaldos med 10–15 gram PWO-pulver kostar runt 10 kr.

Vad bör man vara uppmärksam på? Aminosyran beta-alanin, som är vanlig i PWO-tillskott, kan ge övergående rodnad och hudutslag. Fenomenet är dock ofarligt.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 10/2015