Allt du behöver veta om proteinkakor

Vad bidrar en proteinkaka med och hur fungerar den? Här berättar vi om proteinkakans fördelar, nackdelar och vad du kan inta i stället.

Fyra proteinkakor

PROTEINKAKOR Här tipsar vi dig om vad du bör tänka på när det gäller proteinkakor.

Vad är det? En väl sammansatt proteinkaka innehåller främst protein men ofta också en del kolhydrater. Proteininnehållet kan variera stort – allt från små kakor med 8–10 gram protein till tyngre kakor som innehåller 30–35 gram protein. Kolhydraterna fyller på musklernas sockerdepåer helt eller delvis.

Hur fungerar det? Protein hjälper kroppen att återuppbygga muskler. Det finns tillräckligt med protein i en kaka för att rivstarta den processen, men timmarna efter ett träningspass behövs mer protein i kroppen för att muskeltillväxten ska bli så bra som möjligt.

Vem behöver det? Proteintillförseln efter träning är särskilt viktig om man tränar ofta och hårt. Återhämtningen går snabbare om man intar ett proteintillskott. Det bästa med proteinkakor är att de är praktiska att ta med sig i väskan och att de mättar bra. Därför kan proteinkakor också fungera som mellanmål.

När ska man ta dem? Före, under eller efter träningspass då musklerna pressas till gränsen av vad de klarar av passar det extra bra att äta en proteinkaka eller andra muskeluppbyggande tillskott.

Vad kan man inta i stället? Nästan vilken huvudmåltid som helst innehåller allt det protein man behöver. Men man återhämtar sig bättre om man intar ett proteintillskott inom 30 min. efter ett träningspass. Då är det praktiskt att ha en proteinkaka i träningsväskan.

Hur mycket kostar det? Normalt ca 25 kr för en medelstor kaka som innehåller runt 20 gram protein.

Vad bör man vara uppmärksam på? Proteinkakor är inget bra alternativ till nyttiga mellanmål. De förstnämnda innehåller ofta mycket socker och tillsatser.