9 sunda råvaror som kan förlänga ditt liv

Så här enkelt får du matvanor som gör att du lever gott och länge.

Två personer sitter vid middagsbordet.

9 sunda råvaror från Medelhavet

Vitlök

Vitlök smakar gott och kraftigt och gör det lättare att hålla igen på saltet. Vitlök innehåller också ämnet allicin som är ett ämne som sänker blodtrycket och har en blodförtunnande och blodproppslösande effekt. Det finns dock bara några mindre studier i ämnet.

Fullkorn

Många kommer att tänka på stora lass vit pasta när man säger medelhavskost. Men människor från Kreta åt faktiskt mycket fullkornsbröd, vilket den tidiga forskningen om medelhavskost visar. Hela korn är rika på kostfibrer, folat, magnesium och kalium. Kombinationen förhindrar diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, samtidigt som matsmältningen får en hjälpande hand.

Olivolja

Ersätt solrosolja och majsolja med olivolja, som huvudsakligen består av enkelomättade fettsyror som verkar gynnsamt för din hälsa.

LÄS OCKSÅ: Olivolja – det bästa valet för ditt hjärta

Nötter

Byt ut smågodiset mot nötter och mandlar och minska risken för diabetes! Nötter håller blodsockernivån stabil och sänker både blodtryck och mängden fett i blodet och runt midjan. Nötter är kaloririka, men fettet absorberas relativt dåligt i kroppen och är i huvudsak av det sunda, omättade slaget. Nötterna är också rika på protein, vitaminer och mineraler.

Citrusfrukter

Frukt och speciellt citrusfrukter är rika på C-vitamin, som håller huden hälsosam och hjälper dig att ta upp järn från kosten. Citrusfrukter är också en bra källa till kostfibret pektin. Pekltin verkar kunna sänka vårt LDL-kolesterol (det farliga kolesterolet).

Baljväxter

Bönor och linser är fulla av kostfibrer som sänker ditt kolesterol och håller blodsockernivån stabil. Samtidigt är baljväxterna rika på mättande proteiner och fattiga på kalorier.

Örtkryddor

Flitig användning av örtkryddor som smaksättare kan minska behovet av saltkaret eller grädden. Det kommer främst blodtrycket att må bra av. Många av medelhavsländernas örtkryddor som dragon, oregano, basilika och timjan är väldigt goda att använda till det mesta.

Fisk och skaldjur

Bakom fiskens fjälliga yttre och skaldjurens hårda skal gömmer sig en skattkista av viktiga näringsämnen. Fisk och skaldjur är rika på selen och jod och fet fisk är en viktig källa till omega-3-fettsyror och D-vitamintillskott. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA är viktiga för hjärnans funktion. D-vitamin är viktigt för humöret, skelettet, immunförsvaret och för skyddet mot livsstilssjukdomar och cancer.

Grönsaker

Sydeuropéerna vräker i sig grönsaker och det är förmodligen därför deras kost verkligen gör skillnad för hälsan. Och det är troligen därför Medelhavskosten är så bra för hälsan och rekommenderas. Grönsaker innehåller få kalorier, men massor av vitaminer, mineraler, kostfibrer och antioxidanter.