8 skäl: Därför är medelhavsmat världens nyttigaste kost

Medelhavskosten är orubbad som nummer ett på världsrankingen över sunda kostvanor. Här får du några av de viktigaste anledningarna till att äta som i södra Europa.

Massor av grönsaker – och bara lite kött – kännetecknar den väldokumenterade medelhavskosten

© istock

Därför ska du äta medelhavskost

Hälsotrender och trenddieter kommer och går, men en kostmetod fortsätter att begeistra forskarna med nya positiva hälsoeffekter. Nämligen medelhavskosten, som inte är någon diet utan en livsstil, som människor i medelhavsländerna har utvecklat med råvaror som är föremål för matglädje på alla ambitionsnivåer.

Frossa loss i grönsaker, frukt, olivolja, bönor, fullkorn, nötter, fisk och skaldjur – och komplettera med lite mjölkprodukter, kött och vin. Så gott och enkelt är receptet på klassisk medelhavskost, som du lyckligtvis inte behöver bo vid Medelhavet för att följa. Förutom att maten smakar gott, ger den dig alla de här 8 hälsoeffekterna på en och samma gång.

1. Skyddar mot bröstcancer

Kvinnor som äter medelhavskost med massor av olivolja har hela 68 procent lägre risk att utveckla bröstcancer än kvinnor som äter vanlig, västerländsk mat, visar en stor spansk studie som publicerats i den erkända facktidskriften JAMA Internal Medicine i 2016.

2. Förebygger demens

Håller man sig till medelhavskost, kommer hjärnan inte att skrumpna med åldern i samma tempo som hos ens jämnåriga, visar forskning från University of Edinburgh i Skottland, publicerat 2017. När hjärnan skrumpnar och vi förlorar hjärnceller så försvagas inlärningsförmågan och minnet.

3. Halverar risken för livmodercancer

Risken för att få livmodercancer minskar med hela 57 procent när man äter som en grek. Ju mer du håller dig till den traditionella medelhavskostens principer, desto bättre skydd får du, konstaterar den italienske forskaren i British Journal of Cancer.

4. Bra mot blodproppar

Alla medelhavskostens ingredienser är hjärtvänliga. Kombinationen av dem är ditt ultimata skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Den sänker både det skadliga kolesterolet och blodtrycket. Nya siffror visar att medelhavskosten sänker hjärtpatienters risk att dö för tidigt med hela 37 procent. Dubbelt så mycket som statiner, en mycket populär typ av kolesterolsänkande medicin.

Läs mer om medelhavskostens sunda råvaror här

5. Gör det lättare att hålla en sund vikt

Även om medelhavskost rymmer massor av fettkalorier från olivolja, avokado, nötter och ost, har den i otaliga studier visat sig ge större och mer varaktig viktminskning än fettsnål mat. Enligt forskning från 2016 går man ner lättare och man kompletterar medelhavsmat med extra olivolja istället för att äta mer nötter.

6. Stärker skelettet

Medelhavskost stärker dina ben och skyddar mot benbrott, visar studier, som ger en förklaring på varför kvinnor i Medelhavsområdet sällan drabbas av benskörhet. Kanske är det särskilt olivoljans förtjänst. Den ökar mängden av hormonet osteocalcin, som påverkar benvävnadens struktur.

7. Skyddar mot diabetes

Äter du medelhavskost har du markant lägre risk att få typ 2-diabetes, enligt en rad stora studier.

8. Du lever längre

Medelhavskosten kan skryta med världsrekord i livslängd. Den kan avläsas ända ner på cellnivå i de så kallade telomererna: De mikroskopiska ändarna på kromosomerna, som har betydelse för hur länge vi lever.

Kvinnor som lever på traditionell medelhavskost, har markant längre telomerer än kvinnor som äter mer osunt. Det är ett tecken på att de åldras i ett långsammare tempo och kan hålla sig på toppen och leva längre.

[https://academic.oup.com/advances/article-abstract/11/6/1544/5879005?redirectedFrom=fulltext](http:)