Chokladbitar.

Mörk choklad har ett högt innehåll av antioxidanter som är bra för din hälsa.

© iStock

5 skäl till att äta mer choklad

Ja, du kan gärna njuta av lite mörk choklad för den ger både din kropp och din hjärna en hälsoboost. Se alla sunda fördelar här!

6 september 2017 av Jeanette Linder

När sötsuget sätter in på kvällskvisten behöver det inte resultera i dåligt samvete. Om du bara väljer mörk choklad med minst 70 procent kakao för att stilla suget är det ingen fara. Det finns nämligen flera goda skäl till att äta mer mörk choklad.

1. Fin hud

Det höga innehållet av antioxidanter i mörk choklad hjälper din hud på flera fronter, visar forskning. Den blir finare, mer elastisk och bättre på att stå emot solens UV-strålar, så du undviker att bränna dig.

2. Friskt hjärta

Du behöver bara äta ett par bitar mörk choklad om dagen för bättre hjärthälsa. Den söta chokladen sänker ditt blodtryck och gör dina blodkärl mer flexibla, så att blodet kan flöda mer fritt, och risken för åderförkalkning och blodproppar minskar.

3. Effektiv träning

Choklad innan träning är perfekt för dess innehåll av antioxidanterna katechiner och epicatechin förbättrar din prestationsförmåga. Försök har även visat att man blir mer uthållig i träningen när man har ätit choklad.

4. Ro i sinnet

Choklad är inte bara bra för kroppen, du mår även bättre mentalt av choklad, som har en avslappnande effekt. Ett försök har t ex visat att testpersoner som åt mörk choklad dagligen i en månad, sänkte stressnivån och kände sig 10 procent mer avslappnade än vid försökets början.

5. Skarp i huvudet

Choklad ökar enligt forskning blodcirkulationen i hjärnan, vilket gör dig bättre på att fokusera. Endast lite kakao dagligen i fem dagar var nog för att hjälpa testpersoner som skulle lösa en rad kognitiva uppgifter.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar