Därför blir du snabbare av choklad

Älskar du också choklad? Ta då en bit innan du sätter dig på cykeln. Mörk choklad fungerar nämligen som naturlig EPO.

Kvinna äter mörk choklad

Mmm ... choklad. Nu får du ännu en ursäkt för att äta det varje dag.

© iStock

En rundfrågning avslöjade nyligen att vi kvinnor hellre är utan sex än choklad, och nu kan du glädja dig åt att forskarna har hittat ännu en hälsofördel med den bittersöta mörka chokladen.

En grupp engelska forskare har nämligen kommit fram till att mörk choklad förbättrar syreupptagningsförmågan. De som dagligen äter mörk choklad cyklar längre och förbrukar mindre syre än de som äter vit choklad eller ingen choklad alls.

Choklad verkar som rödbetor

Den prestationsfrämjande effekten beror på chokladens innehåll av ämnet epicatechin, som är en antioxidant som finns i kakaobönor och som ökar produktionen av kväveoxid i kroppen.

Effekten är densamma som man ser i de rödbetsshots som många använder vid träning. Kväveoxid utvidgar dina blodkärl och gör energiomsättningen i musklerna mer effektiv.

Så mycket choklad ska du äta

Man vet inte den optimala dosen, men deltagarna i forskningsprojektet åt 40 gram choklad dagligen. Eftersom effekten beror på innehållet av antioxidanter, så är det bästa att välja en mörk choklad med hög kakaoprocent.

Du kan till exempel baka rågfrallor med chokladbitar i, lägga hackad choklad på din kvällskvarg, äta dem med nötter som ett mellanmål eller doppa dina sommarbär i smält choklad.

Källa: International Society of Sports Nutrition