Stoppa strömtjuvarna i ditt kök

Om det har blivit en sport för dig att spara el kan du låta elvispen stå och ge armarna en omgång genom att själv vispa grädde och maränger.

Kvinna i köket

EL – kostar pengar. Så här sparar du energi i köket.

© Getty Images

Om du tycker att elmätaren i ditt hem snurrar i en faslig fart, så är det troligen så att din energiförbrukning i köket är en av syndarna. Bara kylskåpet och frysen står för ungefär en femtedel av hushållselsförbrukningen i ett svenskt hushåll.

I England har det funnits historier om att barn blivit matförgiftade på grund av att föräldrarna var tvungna att stänga av kylen. Så långt ska vi inte gå. Men om du drömmer om att hjälpa såväl planeten som din elräkning, så finns det goda råd att hämta i små justeringar av dina vanor. Du kan nämligen komma ganska långt med mottot “många bäckar små”, när det handlar om just strömmen i köket.

Vi ger dig råd för att sänka el- och vattenförbruknningen både vid spisen och köksbordet. Och kanske har du och familjen diskuterat om det är smartast att koka vatten i vattenkokare eller på spisen, att diska för hand eller i maskin? Här får du svaren.

1. Ät av det kalla

Var kreativ och tänk i rätter som inte behöver värmas. Inför ett par dagar i veckan då du t ex äter sallad, färska vårrullar eller kalla tapas.

2. Kasta inte mat

Mat som du har tillagat har du använt el till att göra. Om du slänger maten i soporna är det inte bara matsvinn, utan även slöseri på el.

3. Laga mat till flera dagar

När du ändå har satt på spisen och ugnen är det smart att göra dubbla portioner. Det är inte bara skönt att ha mat färdig till en annan dag i veckan, du sparar också mycket ström om din måltid bara behöver värmas upp i mikrovågsugnen eller till och med kan ätas kall. Här är några resttips, som är goda även utan att värmas:

  • Matpaj
  • Pizza
  • Lax i ugn
  • Köttbullar (på en smörgås)
  • Pastarester i en sallad
  • Köttrester på en smörgås

4. Ut med dryckerna

Vin, läsk och juice tar stor plats i kylskåpet och ett fullt kylskåp slukar mycket mer ström. Nyttja årets kalla månader till att förvara dina drycker utomhus, på balkongen eller verandan. Under sommarmånaderna kan du istället ställa drycker i kylskåpet löpande, när du ska använda dem. Det gör också att du inte dricker lika mycket läsk av ren impuls.

5. När du bakar

Sesam – värm upp dig! Den som ändå hade en trollformel för att få ugnen, kökets stora elförbrukare, att gå utan ström. Så långt kan vi inte gå, men vi kan sänka elförbrukningen väsentligt helt utan hokuspokus.

  • Använd varmluft. Ställ flera saker i ugnen samtidigt, så du minimerar tiden du har ugnen på. Kom ihåg att sänka temperaturen när du använder varmluft istället för traditionell över- och undervärme.
  • Använd eftervärmen. Stäng av ugnen 5-10 min innan maten är klar och låt den värme som redan finns i ugnen avsluta jobbet.
  • Börja i en kall ugn. Ska du t ex steka kött blir resultatet bättre när det värms upp långsamt, och du slösar inte energi på en tom ugn.
  • Håll ugnsluckan stängd. Temperaturen faller ofta 25 grader varje gång du öppnar ugnsluckan, och då behövs extra energi för att ersätta den förlorade värmen. Så titta till maten genom glaset.

6. Använd mikrovågsugnen

Ska du värma rester kan du spara 70 procent av elförbrukningen genom att värma maten i mikron istället för i ugnen. Rätter som havregrynsgröt, fisk eller stekt ägg kan lagas i mikrovågsugnen.

7. Använd brödrosten

Om du älskar rostat bröd till frukost eller vill värma en fralla använder du upp till 90 procent mindre ström genom att värma den i brödrosten istället för i ugnen.

8. När du använder köksfläkt

Stekos är inte bra för inomhusklimatet, så vi bör vädra trots att elräkningen får luft under vingarna när vi sätter på fläkten. Se här, hur du gör det på ett smart sätt.

  • Ha på lägsta nivån. Istället för att sätta fläkten på högsta, kan du spara el genom att bara sätta på den nödvändiga fläkthastigheten. Din köksfläkt använder cirka en och en halv gång så mycket el på högsta nivån som på lägsta.
  • Öppna dörren. Köksfläkten är effektivast om den luft som sugs ut från köket ersätts av ny luft, så öppna ett fönster eller öppna dörren till ett annat rum.
  • Rengör filtret ofta. När filtret i din köksfläkt är fullt av fett och damm behöver du ha fläkten på en högre nivå för att det ska funka. Det gör att fläkten låter högre, och får elräkningen att stiga. Rengör därför filtret en gång i månaden. Eftersom filtret är gjort av aluminium eller stål, tål det en tur i diskmaskinen på 60 grader, eller så kan du lägga det i en långpanna och hälla kokande vatten över.

9 Lägg på locket

Vattnet kokar upp snabbare och du använder mindre energi om du lägger ett lock på kastrullen istället för att låta dina pengar bli till ånga som sugs upp av fläkten.

10. Laga enkla rätter

Ju färre kastruller och stekpannor du använder, desto färre plattor behöver du ha på. One pot pasta är t ex en riktigt bra idé.

11. Välj rätt stekpanna

En stor pannan är slöseri på energi, så använd inte en större panna än du behöver. Då blir maten också klart fortare.

12. När du använder kylskåbet

Det som behöver vara kallt ska förstås hållas kallt, men du kan undvika kylig stämning mellan dig och din elräkning genom att använda kylskåpet smart.

  • Håll temperaturen på 5 grader. Om kylskåpet är för varmt håller inte dina matvaror så länge som de kan. Men är det för kallt slösar du onödig ström. För varje grad temperaturen understiger 5 grader, ökar din elförbrukning med cirka 5 procent, så fram med termometern.

  • Stäng dörren. Undvik att ha dörren öppen för länge i taget och begränsa antalet gånger du öppnar kylskåpet.

  • Tina upp i kylskåpet. Lägg fryst mat från frysen i kylskåpet när det ska tinas. Då sparar kylskåpet ström, eftersom den kalla maten avger kyla. Smart!

  • Damma av. Om det ligger damm på metallgallret på baksidan av ditt kylskåp kan kondensatorn inte göra sig av med värmen och kylskåpet jobbar mindre effektivt och använder mer ström.

  • Sluter dörren tätt? Kolla så gummilisten som håller kylskåpsdörren tät är hel.

13. När du fryser ner mat

Har du en gammal frysbox kan du spara mycket pengar på att göra dig av med den. Det är dock väldigt få som klarar sig utan frys, eftersom den hjälper oss att minimera matsvinn.

  • Frosta av regelbundet. Har dina frysvaror sällskap av massa is? Då kan du skriva avfrostning på att göra-listan. Ju mer is, desto mer energi behöver kompressorn använda för att hålla rätt temperatur. Dyrt!

  • Gör plats. Frysen behöver plats för att kunna avge värme, så dra ut den från väggen och undvik att stänga in den i ett skåp där det inte finns tillräcklig plats för ventilation.

  • Fyll frysen. Trots att soppa, kött och glass slåss om platsen, använder frysen inte mer energi när den är full än när den är tom.