Stoppa strömtjuvarna i ditt kök
Om det har blivit en sport för dig att spara el kan du låta elvispen stå och ge armarna en omgång genom att själv vispa grädde och maränger.
Om det har blivit en sport för dig att spara el kan du låta elvispen stå och ge armarna en omgång genom att själv vispa grädde och maränger.
Om du tycker att elmätaren i ditt hem snurrar i en faslig fart, så är det troligen så att din energiförbrukning i köket är en av syndarna. Bara kylskåpet och frysen står för ungefär en femtedel av hushållselsförbrukningen i ett svenskt hushåll.
I England har det funnits historier om att barn blivit matförgiftade på grund av att föräldrarna var tvungna att stänga av kylen. Så långt ska vi inte gå. Men om du drömmer om att hjälpa såväl planeten som din elräkning, så finns det goda råd att hämta i små justeringar av dina vanor. Du kan nämligen komma ganska långt med mottot “många bäckar små”, när det handlar om just strömmen i köket.
Vi ger dig råd för att sänka el- och vattenförbruknningen både vid spisen och köksbordet. Och kanske har du och familjen diskuterat om det är smartast att koka vatten i vattenkokare eller på spisen, att diska för hand eller i maskin? Här får du svaren.
Var kreativ och tänk i rätter som inte behöver värmas. Inför ett par dagar i veckan då du t ex äter sallad, färska vårrullar eller kalla tapas.
Mat som du har tillagat har du använt el till att göra. Om du slänger maten i soporna är det inte bara matsvinn, utan även slöseri på el.
När du ändå har satt på spisen och ugnen är det smart att göra dubbla portioner. Det är inte bara skönt att ha mat färdig till en annan dag i veckan, du sparar också mycket ström om din måltid bara behöver värmas upp i mikrovågsugnen eller till och med kan ätas kall. Här är några resttips, som är goda även utan att värmas:
Vin, läsk och juice tar stor plats i kylskåpet och ett fullt kylskåp slukar mycket mer ström. Nyttja årets kalla månader till att förvara dina drycker utomhus, på balkongen eller verandan. Under sommarmånaderna kan du istället ställa drycker i kylskåpet löpande, när du ska använda dem. Det gör också att du inte dricker lika mycket läsk av ren impuls.
Sesam – värm upp dig! Den som ändå hade en trollformel för att få ugnen, kökets stora elförbrukare, att gå utan ström. Så långt kan vi inte gå, men vi kan sänka elförbrukningen väsentligt helt utan hokuspokus.
Ska du värma rester kan du spara 70 procent av elförbrukningen genom att värma maten i mikron istället för i ugnen. Rätter som havregrynsgröt, fisk eller stekt ägg kan lagas i mikrovågsugnen.
Om du älskar rostat bröd till frukost eller vill värma en fralla använder du upp till 90 procent mindre ström genom att värma den i brödrosten istället för i ugnen.
Stekos är inte bra för inomhusklimatet, så vi bör vädra trots att elräkningen får luft under vingarna när vi sätter på fläkten. Se här, hur du gör det på ett smart sätt.
Vattnet kokar upp snabbare och du använder mindre energi om du lägger ett lock på kastrullen istället för att låta dina pengar bli till ånga som sugs upp av fläkten.
Ju färre kastruller och stekpannor du använder, desto färre plattor behöver du ha på. One pot pasta är t ex en riktigt bra idé.
En stor pannan är slöseri på energi, så använd inte en större panna än du behöver. Då blir maten också klart fortare.
Det som behöver vara kallt ska förstås hållas kallt, men du kan undvika kylig stämning mellan dig och din elräkning genom att använda kylskåpet smart.
Håll temperaturen på 5 grader. Om kylskåpet är för varmt håller inte dina matvaror så länge som de kan. Men är det för kallt slösar du onödig ström. För varje grad temperaturen understiger 5 grader, ökar din elförbrukning med cirka 5 procent, så fram med termometern.
Stäng dörren. Undvik att ha dörren öppen för länge i taget och begränsa antalet gånger du öppnar kylskåpet.
Tina upp i kylskåpet. Lägg fryst mat från frysen i kylskåpet när det ska tinas. Då sparar kylskåpet ström, eftersom den kalla maten avger kyla. Smart!
Damma av. Om det ligger damm på metallgallret på baksidan av ditt kylskåp kan kondensatorn inte göra sig av med värmen och kylskåpet jobbar mindre effektivt och använder mer ström.
Sluter dörren tätt? Kolla så gummilisten som håller kylskåpsdörren tät är hel.
Har du en gammal frysbox kan du spara mycket pengar på att göra dig av med den. Det är dock väldigt få som klarar sig utan frys, eftersom den hjälper oss att minimera matsvinn.
Frosta av regelbundet. Har dina frysvaror sällskap av massa is? Då kan du skriva avfrostning på att göra-listan. Ju mer is, desto mer energi behöver kompressorn använda för att hålla rätt temperatur. Dyrt!
Gör plats. Frysen behöver plats för att kunna avge värme, så dra ut den från väggen och undvik att stänga in den i ett skåp där det inte finns tillräcklig plats för ventilation.
Fyll frysen. Trots att soppa, kött och glass slåss om platsen, använder frysen inte mer energi när den är full än när den är tom.