Blir tvätten ren vid 30 grader?

Det är klimatsmart att tvätta vid lägre temperaturer, men kan allt bara kastat in i 30 grader? Vi guidar dig här.

Tvättmaskin, kvinnorhänder

ATT TVÄTTA – vid lägre temperaturer sliter mindre på kläderna.

© iStock

Tiderna då vi tvättade kläderna för hand, som Madicken på Junibacken är lyckligtvis förbi. Vi kokar inte heller kläderna på spisen, men när vi gjorde det fanns det inte en gnutta smuts kvar.

Att tvätta i höga temperaturer sliter dock mer på kläderna och släpper ut mer CO² än om du tvättar i lägre temperaturer.

Enligt WWF halveras energianvändningen om du väljer att tvätta i 30 grader istället för 60 grader. Många kläder kan absolut tvättas i 30° - vissa även vid temperaturer på bara 15-20°. Både tvättmaskiner och tvättmedel har genomgått en utveckling som gör att kläderna idag blir rena och fräscha vid lägre temperaturer.

Många textilier håller dessutom längre om du tvättar dem i lägre temperaturer. Dock kan inte all tvätt slängas in i 30 gradersprogrammet.

Om barnen till exempel har varit kräksjuka, eller om du ska tvätta kökshanddukar och disktrasor måste du välja att tvätta i 60°.

Generellt handlar det om att använda sunt förnuft, men illustrationen här till höger kan peka dig i riktning mot den bästa temperaturen.