Studie: Kvinnor i 50-årsåldern är mest beroende av ultraprocessade livsmedel

Den stora "lightprodukt"-vågen på 1980-talet kan ha bidragit till att kvinnor blev beroende, tror forskarna.

Lådor med hämtmat, som är ultraprocessade livsmedel.

TAKE AWAY är ett exempel på mat som ofta är ultraprocessad och som många människor blir beroende av.

© iStock

Ultraprocessade livsmedel som färdigmat, chips, läsk och godis kan vara mycket beroendeframkallande.

Enligt en ny studie publicerad i tidskriften Addiction är kvinnor i 50-årsåldern den grupp som är mest benägen att bli beroende av högt bearbetade livsmedel. Studien från University of Michigan undersökte 2 000 amerikaner mellan 50 och 80 år.

Läs också: Här är de mest ultraprocessade livsmedlen

Resultaten visade att en av fem (21 procent) kvinnor i åldern 50–64 uppfyllde kriterierna för vad forskarna kallade ”beroende av ultraprocessade livsmedel”. För kvinnor över 65 år var andelen bara hälften så stor, motsvarande 12 procent. Siffran var också betydligt lägre för män.

Påverkade av reklam

”Ultraprocessade livsmedel, som ofta har genomgått omfattande bearbetning och vanligtvis innehåller höga halter av raffinerade kolhydrater, fett och/eller tillsatser, har blivit allt vanligare sedan 1980-talet”, säger Lucy K. Loch, huvudförfattare.

”Vår forskning tyder på att kvinnor som var unga vuxna under denna period kan vara särskilt utsatta.”

Hon påpekar att lightprodukter, som är rika på tillsatser, marknadsfördes kraftigt under denna period. Kvinnor som hoppade på tåget vid den tiden kan ha blivit beroende av dessa livsmedel.

"Vi måste öka medvetenheten om riskerna med ultraprocessade livsmedel, särskilt bland kvinnor i 50-årsåldern", avslutar Loch.