Är vild fisk nyttigare än odlad fisk?
Vi bör äta fisk ofta – 2-3 gånger i veckan för att vara exakt. Men ska du välja vildfångad eller odlad fisk? Vi ska upplysa dig.
Vi bör äta fisk ofta – 2-3 gånger i veckan för att vara exakt. Men ska du välja vildfångad eller odlad fisk? Vi ska upplysa dig.
Om du kunde välja mellan en vildfångad lax och en från havet eller en fiskodling, vad skulle du välja?
De flesta skulle nog välja det förstnämnda. För att många av oss har en föreställning om att vilt och ”naturligt” är bättre än odlat.
Under årens lopp har det också talats mycket om att odlad fisk innehåller stora mängder oönskade ämnen.
Men de farhågorna kan du göra dig av med.
Läs också: Fiskolja – det här är vad du ska leta efter
Odlad fisk växer sig stor i kontrollerade miljöer, så det är mycket lätt att hålla reda på vad de äter. Naturligtvis gäller inte samma sak för vild fisk. Miljögifter som dioxin och PCB finns främst i vildfångad lax, från hela Östersjön, Vänern och Vättern.
Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla havet. Dessa fiskar innehåller lägre halter av miljögifterna.
Läs också: Hälsosam middag – på max 30 minuter
Medan odlad fisk vanligtvis får en övervägande växtbaserad kost, äter vild fisk massor av annan fisk, vilket gör att gifter ackumuleras i dem.
Därför kan vildfångad fisk i vissa fall faktiskt vara ett sämre val än odlad fisk, enligt en studie som jämförde nivåerna av miljögifter i vild och odlad lax.
Du ska dock vara medveten om att WWF i sin guide Fiskeguiden gett viss odlad lax från Norge gult ljus. Det innebär att det kan finnas problem med vattenbrukets hållbarhet och att uppfödningen inte är hållbar. Det handlar inte om att laxen är hälsofarlig. Rekommendationen är att bara äta norsk lax som odlats i öppna kassar 3–4 gånger per år.
Vi har laxodlingar i Sverige som ligger på grönt ljus, alltså som anses vara bra val.
Eftersom odlad fisk idag får en till stor del växtbaserad kost, innehåller fisken också mindre av de hälsosamma omega-3-fettsyrorna än vild fisk.
Skillnaden är dock ganska liten. Medan en vildfångad atlantlax innehåller 1,3 g DHA och EPA (långkedjiga omega-3-fettsyror) per 100 g, innehåller en odlad atlantlax 1,1 g DHA och EPA per 100 g.
Detta gör odlad fisk till ett hälsosamt och säkert val.
KÄLLA: Livsmedelsverket och Göteborgs Universitet