Nordisk kost stärker hälsan – även utan viktminskning

Du sänker både ditt kolesterolvärde och ditt blodsocker om du huvudsakligen äter nordiska råvaror. Även om du inte går ner i vikt. Det visar en skandinavisk studie.

Kvinna i rapsfält

NYTTIGT FETT Gula rapsfält är inte bara vackra att titta på. De förser oss också med nyttigt fett.

© iStock

Äter du fullkorn, grönsaker, bär, fisk och rapsolja kommer din kropp förmodligen att tacka dig. Den nordiska dieten lyfts gång på gång fram som mirakelkur som bl a sänker risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

Hittills har hälsovinsterna kopplats samman med den viktminskning man kan uppnå med nordens nyttiga råvaror.Men nu har forskare kommit fram till att nordisk kost sänker kolesterolvärde och blodsocker även utan samtida viktminskning.

200 personer över 50 år med förhöjt BMI blev uppdelade i två grupper. Den ena åt nordisk kost och den andra åt som vanligt.

Efter ett halvår visade prover från blod och urin, att gruppen som hade ätit nordisk kost hade lägre kolesterol, lägre innehåll av fett i blodet och en bättre reglering av blodsockret. Detta trots att de inte uppnådde någon viktminskning, eftersom forskarna medvetet bad deltagarna lägga upp mer på tallriken om de började att gå ner i vikt.

En unik fettsammansättning

Enligt forskarna finns förklaringen i fettsammansättningen i nordisk kost.

Fisk och olja från vegetabiliska källor som raps är rika på fettsyror som är bra för blodsocker, kolesterol och fett i blodet. Väger du för mycket kan det dock löna sig att gå ner i vikt för hälsans skull.

NYTTIGA FETTKÄLLOR I NORDISK KOST

Rapsolja
© iStock

Rapsolja

De gula växterna är inte bara vackra att se på, de förser oss också med nyttigt fett.

Rik på både enkelomättade fettsyror och omega-3-fettsyror, som tillsammans skapar ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar

Frön
© iStock

Frön

Innehåller massor av nyttigt, omättat fett. Linfrön är t ex fyllda med omega-3, och som bonus är frön även rika på kostfibrer.

Fisk
© iStock

Fisk

Fylld med viktiga omega-3 fettsyror, t ex de två omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, som är bra för hjärtat och verkar antiinflammatoriskt.

Källa: Köpenhamns Universitet