När ska man salta vattnet?

Om du är den otåliga typen har du förmodligen en åsikt om huruvida salt ska tillsättas i kastrullen före eller efter kokpunkten. Ta reda på om salt får vatten att koka snabbare eller långsammare.

Hand tillsätter salt i grytan.

MATLAGNING – Salt är en av våra absoluta favoritkryddor.

© iStock

Små frågor kan ibland leda till stora diskussioner. Vissa anser till exempel att pasta och potatisvatten ska saltas först när vattnet kokar. Andra insisterar på att kasta en tesked salt i kastrullen direkt.

Men just denna fråga bör inte vara en stor källa till oenighet i köket, enligt den tidigare docenten i fysik vid Niels Bohr Institutet i Köpenhamn Malte Olsen:

Läs även: Är ljummet vatten bättre än kallt vatten?

"Salt får vatten att koka långsammare, men bara vid mycket höga koncentrationer. När vi talar om så små mängder som vi använder i matlagningen kan det knappast göra någon skillnad", säger han.

För att höja kokpunkten för 1 liter vatten krävs 58 gram bordssalt i vattnet. De flesta av oss använder cirka 2-4 gram salt när vi saltar pastavattnet.

Så du behöver inte vänta med att ta fram saltkaret för att du vill att vattnet ska koka snabbare och eventuellt spara på energiförbrukningen. Men spara gärna på saltningen oavsett vad.

Läs också: Forskare: Skippa extrasaltet och lev längre

Det rekommenderade saltintaget är 5-6 gram – eller en tesked om dagen. De flesta av oss får dock i oss mycket större mängder idag eftersom mycket av den mat vi köper i snabbköpet redan innehåller mycket salt.