Skippa extrasaltet, och lev längre

De allra flesta av oss äter för mycket salt. Se vad det kan ha för konsekvenser enligt forskningen.

Kvinna med ett saltkar som saltar sin mat.

SMAK - För mycket salt och socker höjer blodtrycket och därmed din risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

© iStock

Ber du alltid servitrisen om extra salt på bordet?

Det kanske du bör överväga att sluta med.

Personer som saltar extra på maten har nämligen större risk att dö i förtid, enligt en stor studie

Fler än 500.000 människor rapporterade under åren 2006 – 2010 in massor av olika hälsoupplysningar till the UK Biobank – bland annat hur ofta de tillförde salt till maten.

En grupp forskare följde personerna under nio år och såg att de som alltid saltade extra på maten hade 28 procent högre risk att dö innan de fyllde 75 år, jämfört med personer som sällan eller aldrig saltade maten extra.

Och det gällde trots att forskarna tog höjd för till exempel rökning, alkohol och BMI.

Mycket av den mat vi köper innehåller redan stora mängder salt, så även utan ett saltkar på middagsbordet får de flesta av oss i oss det salt kroppen behöver.

Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna bör vi max äta en tesked (6 g) salt om dagen, men 9 av 10 personer äter idag mer än så.

3 SÄTT ATT SPARA PÅ SALTET

Du riskerar att förkorta ditt liv när du saltar maten extra.

PIZZA
© iStock

Undvik snabbmat och färdigrätter

som är rena saltbomber. I en enda pizza får du cirka 6 g salt, vilket motsvarar hela dagens saltbehov.

Salt
© iStock

Vill du salta, så använd grovsalt.

Saltkristallerna i finsalt packas nämligen mycket tätare och då är det lättare att överdosera. 1 tsk grovt salt väger 4 gram medan 1 tsk fint salt väger 7 gram.

© iStock

Byt ut processat pålägg och färdigköpt bröd från matbutiken,

som är några av de största saltskurkarna för en vanlig konsument. 100 g färsk laxfilé innehåller t ex bara 0,2 g salt, medan en lika stor mängd gravad lax innehåller ända upp till 3 g per 100 g.