Skippa extrasaltet, och lev längre

De allra flesta av oss äter för mycket salt. Se vad det kan ha för konsekvenser enligt forskningen.

Kvinna med ett saltkar som saltar sin mat.

SMAK - För mycket salt och socker höjer blodtrycket och därmed din risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

© iStock

Ber du alltid servitrisen om extra salt på bordet?

Det kanske du bör överväga att sluta med.

Personer som saltar extra på maten har nämligen större risk att dö i förtid, enligt en stor studie

Fler än 500.000 människor rapporterade under åren 2006 – 2010 in massor av olika hälsoupplysningar till the UK Biobank – bland annat hur ofta de tillförde salt till maten.

En grupp forskare följde personerna under nio år och såg att de som alltid saltade extra på maten hade 28 procent högre risk att dö innan de fyllde 75 år, jämfört med personer som sällan eller aldrig saltade maten extra.

Och det gällde trots att forskarna tog höjd för till exempel rökning, alkohol och BMI.

Mycket av den mat vi köper innehåller redan stora mängder salt, så även utan ett saltkar på middagsbordet får de flesta av oss i oss det salt kroppen behöver.

Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna bör vi max äta en tesked (6 g) salt om dagen, men 9 av 10 personer äter idag mer än så.

3 SÄTT ATT SPARA PÅ SALTET

Du riskerar att förkorta ditt liv när du saltar maten extra.

PIZZA
© iStock

Undvik snabbmat och färdigrätter

som är rena saltbomber. I en enda pizza får du cirka 6 g salt, vilket motsvarar hela dagens saltbehov.

Salt
© iStock

Vill du salta, så använd grovsalt.

Saltkristallerna i finsalt packas nämligen mycket tätare och då är det lättare att överdosera. 1 tsk grovt salt väger 4 gram medan 1 tsk fint salt väger 7 gram.

© iStock

Byt ut processat pålägg och färdigköpt bröd från matbutiken,

som är några av de största saltskurkarna för en vanlig konsument. 100 g färsk laxfilé innehåller t ex bara 0,2 g salt, medan en lika stor mängd gravad lax innehåller ända upp till 3 g per 100 g.

De mest lästa artiklarna just nu
Nyttiga snacks

Hemgjorda, nyttigare rompraliner med dadlar och havregryn

49 kcal
30 minuter
Bröd

Enkla hembakade baguetter med grovt mjöl

60 kcal
105 minuter
Kakor

Saftig kanelkaka

148 kcal
1 timme
Bröd

Hembakade grova hamburgerbröd

208 kcal
2½ timmar
Förebyggande

Varför har jag ont i magen?

Förebyggande

Så här tar du hand om dina tänder hela livet

Menyer

Meny vecka 49: Älskar du också mexikansk mat?

Förebyggande

51-åriga Birgitte lever med multipel skleros: "Allt har ett pris"

Förebyggande

MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

Psykologi

Varför gör alkohol mig låg dagen efter?

Mer om Kostråd
Kostråd

Är citronvatten nyttigt?

Kostråd

Därför är nordisk kost hälsosamt, även om du inte går ner i vikt

Kostråd

Kostfibrer

Kostråd

Protein

Kostråd

Är vitlökskapslar lika nyttigt som vanlig vitlök?

Kostråd

Får du tillräckligt med kalcium?

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Kostråd

10 av de bästa källorna till kalcium

Kostråd

Vill du äta nyttigare? Så här lyckas du

Kostråd

Är chiapudding verkligen nyttigt?

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Nyttiga recept

Gör din egen surdeg

598 kcal
4-6 dagar
Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

Träningskläder

5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

Hälsa

Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Fitness

Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet