Skippa extrasaltet, och lev längre
De allra flesta av oss äter för mycket salt. Se vad det kan ha för konsekvenser enligt forskningen.
De allra flesta av oss äter för mycket salt. Se vad det kan ha för konsekvenser enligt forskningen.
Ber du alltid servitrisen om extra salt på bordet?
Det kanske du bör överväga att sluta med.
Personer som saltar extra på maten har nämligen större risk att dö i förtid, enligt en stor studie
Fler än 500.000 människor rapporterade under åren 2006 – 2010 in massor av olika hälsoupplysningar till the UK Biobank – bland annat hur ofta de tillförde salt till maten.
En grupp forskare följde personerna under nio år och såg att de som alltid saltade extra på maten hade 28 procent högre risk att dö innan de fyllde 75 år, jämfört med personer som sällan eller aldrig saltade maten extra.
Och det gällde trots att forskarna tog höjd för till exempel rökning, alkohol och BMI.
Mycket av den mat vi köper innehåller redan stora mängder salt, så även utan ett saltkar på middagsbordet får de flesta av oss i oss det salt kroppen behöver.
Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna bör vi max äta en tesked (6 g) salt om dagen, men 9 av 10 personer äter idag mer än så.