Vi är många som gärna vill äta mer klimatvänligt, men när vi står i matbutiken efter en lång arbetsdag slutar det ändå med att vi bestämmer oss för ett paket nötfärs till köttfärssåsen. Det gillar hela familjen och vi kan tillaga den med ögonbindel, för vi vet precis vad vi ska ha i.
Vill du äta mer vegetariskt till middag? Hitta fler hälsosamma vegetariska recept här
Den enkla lösningen är egentligen att bara byta ut nötfärsen mot vegofärs. Men kan vi verkligen bara ersätta köttet med ett växtbaserat alternativ, putsa klimatglorian och samtidigt bli mer hälsosamma, eller är det för bra för att vara sant?
Frågan blir allt mer aktuell i takt med att kött-ersättningarna växer i både antal och popularitet. Oavsett om det är din chicken korma, din korvstroganoff, din burgare eller din pyttipanna som ska göras köttfri, så finns det en ersättningsprodukt.
Köttfria produkter är ofta baserade på förarbetat soja-, ärt-, eller glutenprotein, eftersom det efterliknar texturen av kött någorlunda. Dessutom är det i stort sett alltid vatten, fett och smaksättare i köttersättningsprodukterna.
Så när man kallar det växtbaserade produkter, ligger det visserligen en sanning i det, men du kan inte se det som en skål grönsaker som har hackats och malts och förvandlats till färs.
“Köttersättningar är ett mellanting mellan rött kött och rena vegetariska proteinkällor som linser och bönor,” förklarar dietist Maria Felding, som har specialiserat sig på vegansk kost.
En lång ingredienslista är något av det som kan sticka i ögonen när det gäller köttersättningar. Många av oss tänker att produkter med korta ingredienslistor är nyttigare, och uppfattar de växtbaserade köttersättarna som små kemifabriker. Det är dock inte alltid fallet.
“Det är ungefär som att säga att en rätt smakar äckligt för att det är för många kryddor i. En lång ingredienslista behöver inte vara ett problem, och närstuderar man ingredienslistorna för växtbaserade köttersättare, handlar det ofta om oskyldiga saker som lökpulver, oljor och kolhydratkällor.”
Det är dock inte så enkelt att alla typer av substitut för kött är jättebra för klimatet. Enligt Maria Felding är det framförallt två saker som du bör hålla koll på när du vill köpa vegoprodukter. Mängden mättat fett och mängden salt – båda halterna kan vara väldigt höga. Dietisten delar med sig av två enkla riktlinjer när du läser ingredienslistan:
“Saltet ska utgöra så lite som möjligt, och du ska vara lite försiktig med hur mycket du själv saltar. Dessutom bör den andra ingrediensen, efter vatten, vara proteinkällan – det kan vara sojaprotein, ärtprotein, kikärter, bönor eller liknande – men alltså inte fettkällan. Undvik produkter med kokosolja och palmolja, för de ökar innehållet av mättat fett drastiskt.”
Källa: Maria Felding, klinisk dietist och cand.scient. i klinisk näring
I FORM nr. 06/2023