Går jag upp i vikt av att äta sent på kvällen?

Spelar det någon roll för din vikt, vilken tid på dygnet du äter dina måltider? Vi har frågat en dietist som är specialist på ämnesomsättning.

Skål med chips

CHIPS – Det är inte rakt av dåligt att äta på kvällen, men det behöver finnas en balans i kalori-intaget.

© gettyimages

Ett råd från forskningen är att man ska äta som en kung på morgonen, en drottning på lunchen och en liten prins på kvällen om man vill hålla vikten. Sanningen är dock att forskningen spretar åt alla håll, så det finns inget definitivt svar på om man går upp i vikt av att äta mer på kvällen än på morgonen, så länge det totala kalorikontot inte övertrasseras.

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

  • Det experterna är överens om är att de flesta av oss behöver mer energi för att ta oss igenom dagen än för att ta oss igenom kvällen och natten, om vi inte jobbar skift.
  • En annan sak som kan spela roll är din ämnesomsättning, som naturligtvis är mindre aktiv på kvällen eftersom den helt enkelt förbereder dig för sömn. Men det finns inga konkreta bevis för att den lägre ämnesomsättningen på kvällen i sig är ett argument för att undvika att äta vid sänggåendet.

Läs också: 8 myter: Sant och falskt om ämnesomsättning och kost

Undvik följande saker strax innan läggdags

Koffein.

I levern har du ett enzym, som bryter ner koffein. Ungefär hälften av oss har en snabb variant, medan den andra hälften har en långsam variant. Hör du till de sista, så undvik kaffe efter middagen.

Feta måltider.

Det tar längre tid att förbränna fett än protein och kolhydrater, så därför rekommenderar vissa experter att du håller dig från de allra tyngsta måltiderna timmarna före läggdags.

Kryddstark mat.

Om du har en tendens att få halsbränna, kan stark mat sent på dagen kanske hålla dig vaken.

Socker.

Det är alltid smart att hålla insulinnivån någorlunda stabil, vilket betyder ett minimum av socker, men det är extra viktigt innan du lägger dig, eftersom sockret kan göra det svårt att varva ner.

Alkohol.

En sängfösare hjälper dig kanske att somna, men den försämrar sömnkvaliteten. Alkohol måste brytas ner, och det gör att levern får jobba hårt.

Källa: Mette Theil, klinisk dietist

I FORM nr. 06/2023