Fem överraskande livsmedel som lugnar magen

Får du besvär med magen efter att du har ätit? Då bör du kanske ersätta några av dina livsmedel med dessa nyttiga alternativ.

Skål med nyttig quinoa

FEM NYTTIGA ALTERNATIV Paprika, gurka, tomater och andra vanliga salladsgrönsaker har ingen större effekt när det handlar om att stärka mag-tarm-funktionen.

© iStock

Ät dig till en mage i toppform

Den njutning som en god måltid ger försvinner snabbt om magen plötsligt gör uppror mot det man ätit. Men genom att välja rätt livsmedel och undvika magens fiender kan du boosta de hälsosamma tarmbakterierna, förbättra din matsmältning och få din mage att må bra. Här är 5 nyttiga och bra livsmedel som ger magen lugn och ro.

1. Kycklingbröst

Fågelkött är förhållandevis lätt­smält, särskilt om det är kokt. Det ger dig stora mängder protein samtidigt som det får magen att må bra. Kycklingbröst passar t.ex. utmärkt i måltider då du vill ladda lite extra inför tuffa träningspass.

Välj kycklingbröst i stället för rött kött, vilket tar längre tid att smälta och därför ligger kvar länge i magen. Under den tiden ansamlas det också mer blod i matsmältningssy­­ste­met, och resultatet blir att hjärnan och musklerna får mindre syre. Ska du ut och träna efter måltiden är det heller inte bra om du måste vänta flera timmar innan du kan träna utan att få magbesvär.

2. Vitkål

Vitkål är bra för magen och den är ett bra val i stället för många av de tråkiga sallater som följer med hem ibland från matbutiken. Fibrerna i kålen ger matsmältningssystemet något att jobba med och det gör att tarmarna lättare kan pressa vidare maten genom systemet. Fibrerna skapar i sin tur en luftig miljö som gör att matsmältnings­enzymer lättare kan påverka maten du äter.

Ät vitkål istället för isbergs- eller huvudsallat, vilka är fattiga på fibrer och inte fyller någon särskild funktion nere i magen. Det passar också bra att kombinera finhackad vitkål med pasta för att minska något på pastans klibbiga tyngd.

3. Mynta

Kryddörten innehåller eteriska oljor som bidrar till att ge myntan sin delikata smak, och som dess­utom har visat sig verka lugnande för tarmväggarna, som slapp­nar av och lättare kan ta upp den mat man äter. Denna egenskap delar myntan med andra källor till eteriska oljor, t.ex. koriander, oregano, basilika och ingefära. Använd dem därför gärna i all din matlagning.

Välj mynta i stället för salt och peppar – eller som ett komplement när du smaksätter maten. Salt och peppar innehåller inget som är bra för magen, så snåla lite med dem och använd hellre mer magvänliga kryddörter.

4. Quinoa

Dessa sydamerikanska frön innehåller massor av nyttigheter, t.ex. omega-3-fettsyror, protein, mineraler m.m. För magens del är fröna perfekta på grund av det höga innehållet av kostfibrer, vilket gör att tarmarna får något att jobba med. Fibrerna i quinoa är lika bra som fibrerna i till exempel fullkornspasta, men till skillnad från pastan är de här fröna fria från proteinämnet gluten, som annars kan provocera fram magbesvär hos vissa personer.

Ät quinoa i stället för nudlar i salladen. Nudlar är oftast gjorda av helt vanligt polerat vete, som nästan inte innehåller några fibrer alls. Även om du väljer fullkorns­nudlar, som är mer fiberrika, så innehåller dessa nudlar gluten vilket kan ge magbesvär.

5. Sparris

Det är en speciell fibertyp, inulin, som gör att sparris är bra för magen. Inulin delar de vanliga kostfibrernas förmåga att sätta igång matsmältningen, och dessutom har inulin en särskilt gynnsam påverkan på tarmbakterierna. Det sistnämnda beror på att inulin­fibrerna ger näring åt bakterierna längst ner i tjocktarmen, dit de flesta av matens övriga näringsämnen inte når eftersom de tas upp tidigare i blodbanan. Vid nedbrytningen av inulin bildas det dessutom olika syror som stimulerar celltillväxten i tjock- och tunntarmens slemhinnor samt bidrar till friskare och mer välfungerande tarmar. Lök/vitlök är andra exempel på grön­saker som innehåller mycket inulin.

Välj sparris i stället för paprika, gurka, tomater och andra klassiska grönsaker som ofta bara fungerar som dekoration i salladen, men som i stort sett är helt verkningslösa när det gäller att stärka mag-tarmfunktionen.

Tajmningen är viktig

Det är inte bara vad du äter som har betydelse för om din mage ska må bra. Även tidpunkten har betydelse. Matsmältningen fungerar inte lika effektivt under dygnets alla timmar, och om man avviker för mycket från invanda rutiner så går det ofta ut över matsmältningen. Detsamma gäller om mag-tarmsystemet belastas för mycket i samband med måltiderna. T.ex. kan hårda träningspass direkt efter att man ätit ge magproblem eftersom kroppen sätter matsmältningsfunktionen på sparlåga. I kombination med löpning och andra motionsformer som ska­kar om innehållet i tarmarna, så är det upplagt för att magen ska göra uppror. Kaffe, som kan göra att det skvalpar i magen, är inte heller optimalt. Många upplever att de är särskilt känsliga för kaffe på morgonen. Pröva dig därför fram och se vad som fungerar bäst för just dig.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 07/2017