Dietisten: Därför kan du lugnt skippa mellanmålen

Kära dietist. Jag vill gärna gå ner i vikt och har hört att det är viktigt att jag äter regelbundet under dagen, så att min förbränning inte stannar av. Är det sant?

En massa färgglada snacks

MELLANMÅL – Kan du gissa vad svenskarnas topp 5 mellanmål är?

© iStock

Det är en myt att förbränningen upphör om det inte kontinuerligt tillförs mat.

En annan utbredd teori är att om du inte äter mellanmål kommer du att bli vrålhungrig och därför kasta dig över nästa måltid och få i dig för många kalorier totalt sett.

Det är förmodligen sant för vissa, men för andra är det faktiskt smart att skippa mellanmålen. Japp, varenda ett. Det kan mycket väl vara mellanmålen du äter mellan dina måltider som gör att siffran på vågen kryper uppåt.

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Du kan också hoppa över en av dagens huvudmåltider, t ex frukost. Din kropp kommer långsamt att vänja sig vid att inte längre vakna hungrig, och du kommer att spara många kalorier. Om du är frisk och inte underviktig kan du till och med fasta en hel dag ibland. Då frigör kroppen fett från våra fettdepåer som den kan "äta" så att du ändå får den energi du behöver. Det är inte ohälsosamt.

I djurförsök har fasta till och med visat sig kunna förebygga en rad sjukdomar och förlänga livet. Det skulle ta många år att göra samma experiment med människor, då vi generellt lever längre, men forskare tror att de biologiska mekanismerna även gäller oss människor, så kanske vi också kommer att kunna dra nytta av regelbunden fasta.

Här är några tips för att äta färre gånger om dagen. Och om du verkligen behöver mellanmål får du även en rad nyttiga förslag på sådana.

Tips 1: Prova dig fram...

... för det finns ingen one-size-fits-all-lösning när det kommer till antalet måltider per dag. Tränar du väldigt mycket kan du t ex behöva både tre huvudmål och ett par mellanmål för att få i dig tilllräckligt med energi.

För de flesta andra räcker det med väsentligt färre måltider. Du kan t ex testa en vecka med, och en vecka utan frukost och observera om det får dig att äta mer under resten av dagen. Blev det rätt eller fel för dig?

Tips 2: Är du hungrig eller sugen...?

Det kan vara svårt att avgöra. Försök att tänka på din hunger på en skala från 1 till 10, där 1 är “sugen på något”, och 10 är så hungrig att du skulle kunna äta en häst.

Ligger din hunger under 6 på skalan så börja med ett stort glas vatten eller en kopp te, innan du kastar dig över rostmackorna.

Det är inte farligt att magen får kurra en stund, och hunger kommer och går, så om du fokuserar på något annat en stund kan du troligen hålla ut till nästa måltid.

Tips 3: Istället för att småäta...

... så få upp pulsen med en rask promenad i trapporna eller runt kvarteret om du känner att du börjar bli småhungrig och det är ett stund till nästa måltid. Det kommer nämligen att få din kropp att förbränna fett och därmed ge dig energi. Rätt så smart!

Nyttiga mellanmål

Okej... ibland behöver vi av en eller annan anledning ett mellanmål. Här får du ett gäng nyttigare förslag än chokladkakan och chipspåsen.

 • Grovt knäckebröd med banan

 • Grovt knäckebröd med keso och paprika

 • Grönsakssoppa

 • Havregrynsgröt med mjölk

 • ½ avokado

 • En näve oliver, mandlar eller nötter

 • Ett kokt ägg

 • Grönsaksstavar med yoghurtdipp

 • Naturell yoghurt med frukt och nötter

 • En portion nicecream (frusen, mixad banan)

 • En näve bär och nötter

 • Rågbröd med makrill

 • Bananpannkaka med en klick yoghurt och bär

 • En greenie

Kurrar magen kl. 15? Ät då ett litet mellanmål.