Det är bara här som 5-sekundersregeln gäller

Få reda på när det går bra att äta mat som du tappat på golvet – och när det INTE är det.

Tappad syltmacka.

Det spelar roll vilken typ av mat du tappar på golvet.

© iStock

Finns det något mer irriterande än att tappa en syltmacka på golvet – givetvis med syltsidan nedåt? Nix. Inte minst för att då uppstår dilemmat om 5-sekundersregeln gäller eller inte. Men nu kan ny forskning göra dig klokare på vad du ska göra när det händer.

Bakterierna älskar fuktiga matvaror

Nya studier från Rutgers University i New Jersey har undersökt hur mycket belägg det finns för 5-sekundersregeln. Resultaten visar att bakterieöverförseln påverkas starkt av hur fuktig själva matvaran är samt det underlag som matvaran kommer i kontakt med. Bakterier klibbar nämligen i högre grad fast vid matvaror som är blöta, feta eller klistriga, precis som det lättare överförs fler bakterier på en slät yta än en ojämn.

Det betyder alltså att matvaror som exempelvis vattenmelon snabbare får bakterier på sig, som förökas ytterligare om underlaget är en blank yta, som t ex trägolv. I vissa sammanhang sker skadan på bara en sekund – och då är det bara att plocka upp din vattenmelonskiva och slänga den i skräpet.

LÄS OCKSÅ: Stoppa matsvinnet – så här gör du!

Här gäller regeln

Däremot kan du gott räkna med 5-sekundersregeln om du exempelvis tappar en vingummibjörn på din matta. För även om många av oss tror att en golvmatta är en riktig grogrund för bakterier, så har detta underlag faktiskt längst bakterieöverföringstid.

En god tumregel är därför: tappar du en fuktig matvara, som exempelvis en syltmacka, så ska du inte räkna med 5-sekundersregeln. Men tappar du däremot en torrare matvara så behöver du inte vara rädd för att snabbt plocka upp den och äta den.