De 4 viktigaste hygienråden för din grillfest

Fler människor drabbas av livsmedelsburna sjukdomar på sommaren, och grillning anses vara en av de största bovarna i dramat. Kolla in de fyra bästa tipsen för god grillhygien.

Kvinna står och grillar kött och grönsaker.

GRILLAD MAT – kan smaka fantastiskt, men kom ihåg god hygien.

© iStock

Saftiga biffar, krispiga grönsaker och kryddiga korvar. Nästan allt smakar bättre grillat. Men det kan finnas en baksida med dessa delikatesser. Varje sommar ökar antalet danskar som insjuknar i den livsmedelsburna bakterien campylobacter, och grillning är förmodligen en av orsakerna.

Läs också: Alla I FORMs hälsosamma och goda recept till grillen

Vi tenderar att glömma bort hygien när matlagningen flyttar utomhus och stämningen blir mer informell. Campylobacter-bakterier finns i rått kött – särskilt fågel – och det räcker med några få bakterier för att vi ska bli sjuka med kräkningar och diarré.

Campylobacter dör vid normal värmebehandling av livsmedel, och därför är Livsmedelsverket viktigaste grillråd att hålla rått kött helt åtskilt från den färdiga maten, t ex sallad och börd, och att aldrig lägga färdiggrillad mat på samma bricka eller tallrik som rått kött har legat.

Läs också: Så ska du skölja dina bär

4 tips för god grillhygien:

1. Ta med två skålar, två skärbrädor, två tallrikar etc. så att du inte blandar rått och tillagat kött när du har bråttom.

2. Tillaga kött och fågel väl genomstekt, precis som du skulle göra på en spisplatta. Lämna ett område på grillen fritt från kol så att du kan flytta köttet fram och tillbaka mellan hög och måttlig värme. Använd en stektermometer om det behövs för att vara säker.

3. Tvätta händerna regelbundet – om detta inte är möjligt, använd handdesinfektionsmedel.

4. Använd aldrig samma grilltång för att flytta rått och tillagat kött.

Grafikk over campylobacter

GRAFIKK over, hvor mange tilfælde af campylobacter, der er registreret om måneden siden 2001.

© Statens Serum Institut