Blir man snabbare berusad av varm alkohol?

Glögg, lumumba och Irish coffee kan få det att hetta till. Vi frågade en alkoholforskare om de varma dryckerna även kan höja alkoholhalten i blodet.

En kvinna med en varm kopp glögg i handen.

BERUSNING – Är det bara värmen från glöggen som ger den där extra dosen av mys, eller är det något mer som ligger bakom?

© iStock

En varm kopp glögg gör underverk en kall vinterdag, och du kan känna att alkoholen går in i blodet snabbare än efter ett glas vin.

Men enligt Ulrik Becker, professor och alkoholforskare, gör temperaturen ingen skillnad för hur snabbt kroppen absorberar alkohol:

Läs också: Gott recept på alkoholfri glögg

"Man blir berusad oavsett om alkoholen är kall eller varm. Det är en myt att man kan påskynda processen genom att värma alkoholen", förklarar han.

I allmänhet finns det inte mycket du kan göra för att antingen påskynda eller sakta ner effekterna av alkohol.

"Man kan äta lite mat medan man dricker, vilket gör att alkoholupptaget går lite långsammare", säger Ulrik Becker.

Läs också: Är viss alkohol mindre skadlig än annan?

Temperaturen utomhus gör inte heller någon skillnad

På samma sätt stämmer inte heller påståendet att alkoholen slår hårdare när vi går ut i kylan.

"Jag tror att det är psykologiskt när vi upplever att temperaturskillnader påverkar hur snabbt vi blir berusade", säger Ulrik Becker.

Han understryker dock att det kan vara särskilt farligt att konsumera alkohol i kallt klimat:

"Det finns ett antal exempel på berusade människor som somnar och dör i kylan för att de är dåsiga och inte inser hur kallt det egentligen är."

10 enheter i veckan är maxrekommendationen enligt Socialstyrelsen. Och max 4 enheter på en kväll. Mer än så definieras som riskbruk. Det gäller både män och kvinnor.