5 matvaror som får dig att sova gott

Kan maten du äter göra skillnad hur bra du sover? Troligen. Här kan du se vilka fem matvaror du med fördel kan äta om du vill sova gott.

Mat med mycket kostfibrer ger bättre sömn

KOSTFIBRER GER BÄTTRE SÖMN En skiva fullkornsknäckebröd med ost och lite snacksgrönsaker är ett bra kvällsmål.

© w+b photography

1. FULLKORNSKNÄCKEBRÖD

Aktiva ämnen: Kostfibrer

Vad gör det: En studie visar att personer som äter en fiberrik kost sover bättre än personer som äter en kost rik på kolhydrater – särskilt tillsatt socker. Teorin är att ett högt blodsocker leder till en hög insulinproduktion, som i sin tur kan leda till en högre produktion av bland annat stresshormoner, som kan göra det svårt för kroppen att komma till ro.

https://www.cuimc.columbia.edu/news/refined-carbs-may-trigger-insomnia-finds-study

Andra kostfiberkällor: Fullkornsrågbröd, havregryn, kål och bönor.

2. KOFFEINFRITT KAFFE

Aktivt ämne: Melatonin.

Vad gör det: Kaffe? De flesta med sömnbesvär undviker kaffe på kvällen, men väljer du koffeinfritt kan de svarta dropparna ha en positiv effekt.

https://www.researchgate.net/publication/9031144_The_effects_of_coffee_consumption_on_sleep_and_melatonin_secretion

Andra melatoninkällor: Mjölk – om än i varierande grad, beroende på om mjölken producerats under dagen eller på natten. Nattmjölk är bäst.

LÄS OCKSÅ: Valeriana hjälper sömnen på vägen

3. SKYR

Aktivt ämne: Proteinet kasein.

Vad gör det: Kasein är ett slow release-protein, som absorberas mycket långsamt i kroppen. Detta ser till att du somnar mätt och tillfreds, då det hela tiden skickar mättnadshormoner till hjärnan. Som en extra bonus ökar kaseinrika råvaror även på fettförbränningen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19628107/

Andra kaseinkällor: Keso, färskost, grekisk yoghurt och ost.

4. VALNÖTTER

Aktivt ämne: Tryptofan.

Vad gör det: Aminosyran tryptofan far fram i blodet och upp i hjärnan, där den ändras till välbefinnandehormonet serotonin, som lugnar dig och gör dig rofylld. Serotonin kan omvandlas till melatonin.

Andra tryptofankällor: Proteinrika ingredienser som ägg, ost och skinka är utmärkta källor till tryptofan.

Även om du sover hela natten betyder det inte att du får nog med djupsömn. Läs här hur många timmars djupsömn du behöver och hur du vet att du fått tillräckligt.

5. MANDLAR

Aktivt ämne: Magnesium

Vad gör det: Har du svårt att sova hela natten, saknar du kanske mineralet magnesium. Magnesium hjälper nämligen till att reglera de processer som ingår i sömnen, och trötthet och sömnbesvär är några av symptomen på magnesiumbrist.

Andra magnesiumkällor: Alla typer av frön, till exempel linfrön, sesamfrön och pinjenötter, är utmärkta källor. Detsamma gäller för havregryn, nästan alla nötter, torkade bönor och linser.

LÄS OCKSÅ: Vilka är symptomen på magnesium brist?