Är ett tyngdtäcke något för dig?

Vad är det egentligen som är så speciellt med tyngdtäcken? Och är det något för dig? Se svaret här.

Leende kvinna med täcke, tyngdtäcke

TYNGDTÄCKETS tyngd håller om dig på ett behagligt sätt.

© wichmann+bendtsen

Många förknippar tyngdtäcken med barn med autism och ADHD, men idag är täckena väldigt vanliga. Att sova med ett tungt täcke på kroppen skapar ett lätt tryck på kroppen, vilket ger en känsla av att vara omfamnad och och skapar trygghet och lugn, vilket kan vara skönt för dig som sover oroligt eller som lider av ångest eller stress.

LÄS OCKSA: ADHD – förekommer det även hos kvinnor?

Täckena är också populära bland människor som “bara” vill sova bättre. Det finns olika typer av tyngder i täcken, inte bara olika vikter utan även olika innehåll.

Många tyngdtäcken innehåller kisel- eller glaspärlor eller bollar, där har man sytt mönster i täcket för att pärlorna eller bollarna ska hållas på plats och inte falla ner som en klump i täcket.

Det finns också täcken med insydda kedjor, i längsgående kanaler, så kallade kedjetäcken. Vilken typ av täcke du ska välja beror helt på tycke och smak. Tack vare att tyngdtäcken har blivit så populära är utbudet nu stort. Du kan t ex köpa ett tyngdtäcke på Ikea.

Hitta rätt tyngdtäcke


Tyngdtäcken säljs i olika viktklasser. Ofta kan man köpa tyngdtäcken från tre till 20 kilo. Det lättaste sättet att veta vilken vikt man ska ha på sitt täcke är att utgå från sin kroppsvikt och välja ett täcke som motsvarar 10-15 procent av den. Så väger du 60 kilo bör ditt täcke väga 6-9 kg

Kan alla använda tyngdtäcken?

I stort sett alla kan köpa sig ett tungt täcke. Det finns dock vissa grupper som bör prata med en läkare först – det gäller bl a om du är gravid eller har problem med andningen. Var också försiktig med tunga täcken till små barn.

Newsletter background